Home » Actueel » Grand Prix van Miami van de baan voor 2019

Grand Prix van Miami van de baan voor 2019

Er komt in 2019 geen Grand Prix van Miami. Dat heeft Formula One Management op maandag bevestigd. Een besluit van de City Commission werd vorige week tot na de zomer uitgesteld nadat de plannen op veel tegenstand stuitten van milieugroepen, bedrijven en omwonenden in het gebied waar de Grand Prix zou moeten plaatsvinden. FOM heeft geconcludeerd dat op basis daarvan een introductie van de Grand Prix in 2019 niet langer haalbaar is.

De organisatie achter de Formule 1 moet op zeer korte termijn de F1-kalender voor 2019 publiceren en er rest eenvoudigweg te weinig tijd om een logistieke megaoperatie als ze die in Miami voor ogen heeft in minder dan een jaar tijd van de grond te krijgen. Er is veel prestige gemoeid met de plannen voor de Grand Prix in de Sunshine State. De Grand Prix van Miami zou de eerste nieuwe Grand Prix zijn die tot stand komt onder de nieuwe F1-eigenaar, Liberty Media en het mediabedrijf wil pertinent dat het een succes wordt. Ze heeft zo veel vertrouwen in het project dat de stad een contract voor maar liefst twintig jaar tegemoet kan zien. Een dergelijke contractduur is in de F1 nog niet eerder vertoond.

Het is dan ook een forse tegenvaller voor de F1-organisatie dat de Grand Prix voor volgend jaar al van de baan is en over de Grand Prix als geheel een schaduw van onzekerheid is komen te hangen nu de tegenstand tegen de Grand Prix toeneemt.

“In de afgelopen maanden hebben we samen met onze promoter Stephen Ross van RSE Ventures, de stad Miami en Miami Dade County hard gewerkt om onze ambitie te realiseren om een Formule 1 Grand Prix naar Miami te brengen en we hebben aanzienlijke progressie geboekt”, stelt F1’s Commercieel Manager Sean Bratches, “maar dit zijn complexe onderhandelingen”.

“Hoewel we het liefst hadden gezien dat we in Miami konden racen in 2019, is er altijd een punt waarop het leveren van de beste wiel-aan-wiel race-ervaring voor onze fans, coureurs en teams niet mogelijk zou zijn in de beschikbare tijd. We hebben dat punt nu bereikt als het gaat om het racen in Miami in 2019”.

“Maar we benaderen het voor de lange termijn en als gevolg daarvan hebben we, in overleg met de autoriteiten in Miami, besloten om het ondertekenen uit te stellen tot later in de zomer met het doel om de eerste Formule 1 Grand Prix van Miami in het seizoen 2020 te organiseren.”

“We hebben altijd gezegd dat we geen compromissen zouden sluiten als het gaat om het leveren van de best mogelijke race, voor de mensen van Miami, onze fans en de 1,8 miljard mensen over de hele wereld die jaarlijks naar de F1 kijken, zelfs als dat betekent dat we moeten wachten tot 2020. Dat was veel wenselijker dan een deal te ondertekenen voor een suboptimaal racecircuit, alleen om een overeenkomst te sluiten.”

Bratches bevestigt dat FOM en de promoter van het evenement hun plannen hebben moeten aanpassen onder druk van de verschillende stakeholders. Zo zal de circuit lay-out inderdaad anders zijn dan die aanvankelijk was uitgetekend.

“In elk stadium van dit proces hebben we een positieve samenwerking en medewerking ervaren van de stad Miami, Miami Dade County, de haven van Miami, Bayfronts Parks Management, inwoners en bedrijven. Als resultaat van deze gesprekken, hebben we geluisterd en onze plannen aangepast, inclusief elementen van de circuit lay-out.”

Bratches houdt goede hoop dat het uiteindelijk toch zal komen van een Grand Prix.

“Wij willen heel graag expanderen in de VS en in het bijzonder in Miami en we zullen onze fantastische sport in oktober naar deze iconische stad brengen met het Formule 1 fan festival, waar we graag in contact komen met de fans en hen willen vermaken.”

F1-Planet.com