Home » Actueel » Grand Prix van Nederland op Zandvoort bevestigd

Grand Prix van Nederland op Zandvoort bevestigd

Formula One Management en Circuit Zandvoort hebben op dinsdag het langverwachte nieuws wereldkundig gemaakt: de Formule 1 keert in mei 2020 na 35 jaar terug naar de Zandvoortse duinen. F1-baas Chase Carey was op dinsdag persoonlijk op het circuit aanwezig om het nieuws samen met Dutch GP Sportief Directeur Jan Lammers bekend te maken.

De overeenkomst die de F1 heeft gesloten is voor drie jaar met een optie voor nog eens twee jaar.

“Voor ons waren er drie redenen om terug te keren in Nederland”, zei F1 CEO Chase Carey tijdens een persconferentie in Zandvoort. “We hebben een geweldige historie hier in Zandvoort. We hebben hier 35 jaar geleden voor het laatst geracet. We hebben hier een aantal geweldige races gehad. Een aantal van onze grote helden hebben hier geracet.”

“De tweede reden is de passie en het enthousiasme in Nederland. De energie in Nederland is innemend en Max Verstappen voegt daar een dimensie aan toe. Als ik naar een aantal circuits ga en die zee van oranje zie, dan vind ik dat heel bijzonder.”

“Nederland is bovendien een geweldig land. We willen op locaties komen die de verbeelding van de wereld samenvatten en een gevarieerd programma aanbieden aan fans van alle leeftijden. Het Grand Prix-weekend moet voor iedereen een mooie herinnering worden.”

Jan Lammers glom van trots dat de F1 na al die jaren weer ‘zijn’ Zandvoort aan doet.

“Dit is echt een circuit voor autocoureurs met ballen”, zei hij op dinsdag.

“We krijgen een sensationeel evenement. En we gaan hier echt wel inhaalacties krijgen. Het is een uniek decor, dankzij de duinen. Geen enkel ander circuit is zo natuurlijk gevormd. Je krijgt hier de pure racebeleving.”

Het circuit zal een aantal aanpassingen ondergaan om toegerust te zijn op de Formule 1 in het derde decennium van de 21e eeuw.

“De start-finish gaat wat richting de Tarzanbocht”, legt Lammers uit.

“Bij de Gerlachbocht wordt de uitloop wat vergroot en de Hugenholzbocht wordt aan de binnenkant wat verbreed. Van de Arie Luyendijkbocht wordt een soort van kombocht gemaakt, om daar vol gas doorheen te kunnen, met de DRS open.”

De Grand Prix zal in de eerste weken van mei worden verreden, maar de precieze datum werd nog niet bevestigd.

Lammers rekent op een uitverkocht huis.

“We rekenen op 200.000 bezoekers over drie dagen”, voorspelt Lammers. “De belangstelling zal groter zijn dan het aanbod, maar meer kunnen we niet bieden.”

Berichten over de verwachte verkeersdrukte moeten volgens Lammers niet worden overdreven.

“We gaan iedereen helpen om er op een slimme manier te komen. En iedereen die in de file staat, heeft er zelf voor gekozen en vond het de moeite waard. Dat hoort bij een groot evenement.”

De Grand Prix wordt ondersteund door een keur aan partners die samen voor een belangrijk deel van de € 30 miljoen tot € 40 miljoen instaan die nodig zijn om de F1 naar Zandvoort te halen. Heineken zal hoofdsponsor zijn. Tot de andere partners behoren onder meer Pon, VolkerWessels, Jumbo en Talpa Network.

 

F1-Planet.com