Home » Actueel » Haas-junior Ferrucci krijgt zware schorsing in Formule 2

Haas-junior Ferrucci krijgt zware schorsing in Formule 2

Haas juniorcoureur Santino Ferrucci heeft van de FIA een zware schorsing opgelegd gekregen nadat hij in de Formule 2 sprintrace op zondag tot tweemaal toe tegen zijn teamgenoot Arjun Maini op reed. De tweede keer, in de uitloopronde, was dat bewust. De FIA nam de jonge Amerikaan bovendien rijdend met zijn handschoen uit en zijn mobiele telefoon in de hand waar tussen de F2- en F1-paddock. De FIA legde hem een schorsing van vier races (voor de twee ronden op de Hungaroring en Spa-Francorchamps) op en een boete van $60.000 voor de incidenten met Maini en aanvullend $6.000 voor het rijden zonder handschoen en met mobiele telefoon in de hand.

Ferrucci had zijn Trident-teamgenoot Maini volgens de stewards van de baan gedrukt bij Turn 4 en werd gediskwalificeerd nadat hij de zusterauto in de uitloopronde opnieuw – en nu duidelijk bewust – raakte. Eerder in het weekend hadden de teamgenoten het al met elkaar aan de stok in de feature race. Ook in die race werd Ferrucci bestraft voor het naast de baan drukken van zijn teamgenoot. Op dat moment was het alleen een tijdstraf.

De gemoederen liepen gedurende het weekend al hoog op tussen de twee kemphanen. Maini klaagde over de boordradio over de actie van zijn teamgenoot en stelde dat die een schorsing verdiende en zei na de aanrijding dat “er iets niet goed is in het hoofd van zijn teamgenoot”.

Ferrucci antwoordde schamper op de opmerking van zijn teamgenoot. “Dat zegt degene die over de boordradio zat te huilen?”

Ferrucci is onderdeel van het ontwikkelingsprogramma van Haas. De jonge Amerikaan was al in het eerste seizoen [2016] als ontwikkelingscoureur aan het team verbonden. Hij maakte zijn F1-testdebuut precies twee jaar geleden in Silverstone tijdens de in-season test en legde in 2017 opnieuw een test af op de Hungaroring. Dit jaar kwam hij nog niet in actie voor het team.

Haas-teambaas Günther Steiner kon op zondag nog niet zeggen of het incident gevolgen krijgt voor de verbintenis van de coureur met het team. Hij wil de gebeurtenissen eerst zorgvuldig analyseren.

“Ik ben me bewust van het incident. Ik heb het één keer op tv gezien toen ze de race lieten zien”, zei Steiner, “ik realiseerde het me niet helemaal. Ik heb geen audio gehoord, maar ze hebben me verteld dat er wat problemen zijn.”

“Ik zei dat ik me daar vandaag niet mee bezig ging houden, want we hadden een race te doen.”

“Ik ga er in de komende week naar kijken en zal meer informatie inwinnen.”

“Ik ben me ervan bewust dat er iets is gebeurd, maar op dit moment heb ik niet genoeg informatie om er iets over te zeggen.”

Trident lijkt wel klaar met Ferrucci. Advocaten van het team bestuderen de zaak.

“De contractuele gevolgen van wat is gebeurd, worden afgehandeld door onze advocaten”, liet het team in een verklaring weten. “Nog nooit in de twaalf jaar dat we in de sport actief zijn, is ook maar iets gebeurd wat hierop lijkt.”

 

 

admin