Home » Actueel » Haas-teambaas Steiner beboet voor uitspraken over stewards

Haas-teambaas Steiner beboet voor uitspraken over stewards

Haas-teambaas Günther Steiner is door de stewards van de Grand Prix van Japan beboet voor zijn uitlatingen over de boordradio direct na de finish van de Grand Prix van Rusland. De Italiaan werd op vrijdag in Suzuka door de stewards ter verantwoording geroepen voor zijn uitspraken en de uitkomst van de hoorzitting dat hij een boete van € 7.500 kreeg opgelegd.

Steiner was na afloop van die race niet blij met de tijdstraf die Kevin Magnussen kreeg opgelegd voor het verlaten van de baan bij Turn 2. De Deen viel door de straf terug van de achtste naar de negende plaats.

In zijn gesprek na afloop met Magnussen was Steiner kritisch over de stewards:

Hij stelde over de boordradio dat ze “zonder een domme, idiote steward achtste zouden zijn geweest”.

“Je weet wie de steward is. Je kent hem”, vervolgde hij, “het is altijd hetzelfde. Hij zal nooit intelligenter worden.”

Magnussen zelf noemde de straf later in de media “bullshit”.

Omdat hij ten tijde van het doordringen van de uitspraken bij de stewards het circuit van Sochi al had verlaten, werd Steiner op vrijdag bij de stewards in Suzuka geroepen. De teambaas zou zich verantwoorden en verontschuldigen voor zijn uitspraken.

In een verklaring stelde de FIA:

“De uitspraken van de heer Steiner gebeurden in het heetst van de strijd na een zwaarbevochten race van zijn coureurs.”

“Achteraf bezien heeft hij spijt van de woorden die hij op dat moment koos. Hij had niet de intentie om de FIA-officials van het evenement en het kampioenschap in een kwaad daglicht te stellen.”

“Niettemin is de betreffende radiocommunicatie zoals uitgezonden op dat moment een belediging van de stewards van het evenement en trekt zowel de kwaliteiten als de integriteit van die stewards in twijfel.”

“Dergelijke uitspraken beschadigen de reputatie van de autosport in het algemeen, in het bijzonder de FIA en trekken de professionaliteit van de officials van de FIA in twijfel.”

“Hoewel feitelijke kritiek op besluiten van het steward panel altijd wordt verwelkomd in besloten gesprekken met dat panel, zijn publieke, persoonlijke aanvallen tegen individuele stewards volkomen ongepast en zullen niet worden geaccepteerd.”

“De woorden die gebruikt zijn door de heer Steiner hebben de FIA moreel beschadigd, doorkruisen de belangen van de autosport en zullen daarom worden behandeld als een inbreuk op twee artikelen van de International Sporting Code.”

De stewards stelden dat een boete van $7.500 een “passende straf” is voor het euvel. Zij voegden eraan toe dat als het team in de toekomst opnieuw in de fout gaat, het team en de persoon in kwestie zwaardere sancties zouden wachten.”

De geschonden artikelen zijn artikel 12.1.1 dat stelt dat “elke vorm van frauduleus gedrag of gedrag tegengesteld aan de belangen van welke competitie dan ook of van de autosport in het algemeen” en artikel 12.1.1 dat stelt dat “woorden, daden of geschrift dat morele schade of verliezen toebrengt aan de FIA, haar organen, haar leden of haar uitvoerende medewerkers” het kampioenschap of de FIA in diskrediet brengen.

F1-Planet.com