Home » Actueel » Hagibis passeert Suzuka, schade beperkt

Hagibis passeert Suzuka, schade beperkt

Tyfoon Hagibis is Suzuka inmiddels gepasseerd. De schade in de Mie-regio, waarin het Suzuka International Circuit is gelegen, zou volgens de laatste berichten beperkt zijn gebleven. Het circuit en de regio zouden er genadig van af zijn gekomen. Het oog van de tyfoon trok op zo’n 200 kilometer afstand van Suzuka over het land en zorgde in Tokyo wel voor grote overlast. De riolering kon in de hoofdstad de grote regenhoeveelheden niet aan. Straten zijn ondergelopen. Op sommige plaatsen staat het water daar meer dan een meter hoog en voor honderdduizenden is de stroom uitgevallen. Sumida, de rivier die door de hoofdstad stroomt, is buiten haar oevers getreden. Veel straten staan volledig blank en er is ten minste één dode gevallen.

De tyfoon houdt het hele land al dagen in zijn greep. De tyfoon is de zwaarste in zeker 50 jaar. Het openbare leven is door de enorme windsnelheden en wateroverlast op zaterdag in grote delen van het land volledig tot stilstand gekomen. Vliegvelden zijn verlaten, treinen rijden niet en winkels blijven dicht.

De F1-teams hadden belangrijke voorzorgsmaatregelen getroffen door al hun materialen in de pitbox te plaatsen en alle elektronica op een verhoging te plaatsen om contact met water te voorkomen. Het circuit werd op vrijdagavond volledig ontdaan van alle F1-materialen. Pit- en startlichten, reclameborden, pitmuur-uitrustingen en al het uitzendmateriaal van Formula One Management werden opgeborgen. Zandzakken en een formatie van vrachtauto’s in de paddock moesten de materialen en compounds beschermen tegen de invloeden van wind en water.

Inmiddels is het nacht in Japan en lijkt de schade in Suzuka mee te vallen. De sport zal vanaf 05.00 uur morgenochtend de balans opmaken en dan heel snel beginnen aan de wederopbouw van de F1-faciliteiten. Binnen vijf uur na het aflopen van de ingestelde avondklok zal de pitstraat in Suzuka open gaan voor de kwalificatie voor de Grand Prix. Zoals het er nu naar uit ziet, zal die zoals gepland om 10.00 uur lokale tijd doorgang kunnen vinden.

Bekijk hier de live-beelden vanaf het circuit.

 

F1-Planet.com