Home » Actueel » Hamilton: “Belangrijk om weer een goede kwalificatie te hebben”

Hamilton: “Belangrijk om weer een goede kwalificatie te hebben”

Mercedes-coureur Lewis Hamilton was na de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje blij en opgelucht met het behalen van pole-position. Voor het eerst sinds de Grand Prix van Australië wist hij weer pole-position te behalen. De periode van drie races waarin hem dat niet lukte was ongewoon lang nadat hij in 2017 niet minder dan 11 pole-positions in een seizoen behaalde. Het was, zo zei hij na afloop, belangrijk om weer eens een goede kwalificatie te hebben.

“We hadden hiervóór één pole. Ik denk niet dat we daarna echt geweldige kwalificatiesessies hebben gehad, dus het was belangrijk voor mij om weer in een goede positie te komen in de kwalificatie, want normaal gesproken is het één van mijn sterke punten. Dus absoluut belangrijk en ik ben blij, vooral omdat ik zo’n drukke week heb gehad voorafgaand aan dit weekend. Dat ik dan zo’n prestatie heb kunnen neerzetten, daar ben ik heel blij mee.”

“Voor het team is het een lastige periode geweest. Ik weet zeker dat er heel veel mensen nerveus zijn geweest in de laatste paar race. We begrepen gewoon niet waar het door kwam. We leerden voortdurend, maar hadden het gevoel dat we niet snel genoeg leerden. Dus om hier te komen en dan een één-twee in de kwalificatie te behalen is echt een bewijs van het harde werken dat iedereen heeft geleverd.”

Het waren vooral de banden die het team opspeelden. Hamilton stelt dat het lastig was om ze te doorgronden.

“Het is omdat het een constant leerproces is, maar die banden, ze lijken zo’n smal werkkader te hebben. Of je ons nu meer of minder rubber geeft, ze lijken veel moeilijker te zijn dan vorig jaar. Ik weet dat ze ze zachter hebben gemaakt, maar ik denk dat het meer komt omdat het werkkader veel nauwer is dan vorig jaar en dus geeft je alles in een outlap en heb je de banden dan nog steeds niet in het window. En ze warmen de banden op in de bandenwarmers. Dit jaar zijn ze gewoon te moeilijk om mee te werken. Daarom heeft iedereen het er moeilijk op. Ik begrijp niet waarom ze in Australië wel werkten, sindsdien niet meer, maar vandaag weer wel. Yeah, laten we hopen dat… Ik zei tegen Valtteri, als we naar Monaco gaan, dan rijden we gewoon rond op koude banden, want daar is het niet heel gemakkelijk om ze op temperatuur te krijgen.”

Hamilton was vol lof over de vorm van zijn teamgenoot Valtteri Bottas, die hem onder grote druk had gezet. De vorm van Ferrari bevestigde bovendien zijn vermoedens dat de Scuderia in de trainingen niet het achterste van haar tong had laten zien.

“Het team heeft heel hard gewerkt, dus enorm veel dank aan iedereen in de fabriek en hier voor hun aanhoudende pogingen om het te begrijpen en openminded te blijven. Het is gemakkelijk voor ons volwassenen om vast te blijven zitten in onze patronen en zij hebben die absoluut losgelaten en zijn openminded gebleven om na te denken over nieuwe manieren om ons te verbeteren. Dat is geweldig en dat is wat nodig is om een winnend team te zijn.”

“Het zat heel dicht bij elkaar in de kwalificatie. Je kon het hele weekend al zien dat het close was. De Ferrari’s waren echt het tempo aan het drukken, gewoon omdat ze dat konden doen. Zij hebben altijd een snelle auto gehad, maar wij moesten alles geven om een resultaat te behalen en een 1-2 in de kwalificatie is fantastisch voor het team. Ik weet dat iedereen heel, heel blij zal zijn. Het was heel, heel close.”

“Valtteri heeft uitzonderlijk goed gereden. Ik zei net dat ze hem de ‘Flying Finn’ moeten noemen. Hij heeft die rol echt gepakt denk ik. We moeten voor morgen veel werk doen. Het gaat een zware race worden, maar het is absoluut een goede manier om het weekend te beginnen.”

F1-Planet.com