Home » Actueel » Hamilton: “Coureurs niet de schuld van saaie races”

Hamilton: “Coureurs niet de schuld van saaie races”

Lewis Hamilton heeft na zijn overwinning in de Grand Prix van Frankrijk benadrukt dat de fans het de coureurs niet kwalijk kunnen nemen als de races niet spannend zijn. Hij stelt dat niet de coureurs, maar de makers van de reglementen de zwartepiet zouden moeten krijgen.

De Grand Prix van Frankrijk voltrok zich grotendeels als een optocht van 20 auto’s waarbij in anderhalf uur racen bitter weinig gebeurde. De coureurs vooraan hadden min of meer dezelfde strategie, evenaarden elkaars rondetijden en maakten geen fouten. In het middenveld was er meer variatie in de strategie en waren er meer inhaalmanoeuvres, maar ook daar bleef de actie beperkt.

Hamilton was kritisch over de makers van de reglementen, maar stelde dat zij als coureurs maar weinig invloed hebben op de besluitvorming.

“Wij hebben niets te maken met de geldverschuiving [tussen de teams] en al die dingen. Jullie zouden de druk moeten leggen bij de mensen die aan de leiding staan, die zouden hun werk moeten doen”, zei Hamilton de verzamelde pers na afloop.

“Ik denk wel dat ze het proberen, maar al vele, vele jaren nemen ze slechte besluiten.”

Hamilton verwees terug naar de Grand Prix van Canada, die wel de gehele race spannend was. In die race zat hij een race lang achter Sebastian Vettel.

“Dat zijn de races die mensen over het algemeen het leukst vinden. Dit zijn niet de races waar mensen het meest van genieten.”

“Ik denk dat het belangrijk is dat mensen zich realiseren dat het niet de schuld is van de coureurs. Er is al jaren en jaren en jaren een constante cyclus in de F1, zelfs voordat ik in de F1 kwam. Dat komt doordat Bernie [Ecclestone] het zo op had gezet en door de besluiten die ze toen namen. Het is nog steeds hetzelfde, maar onder die structuur [van reglementen] blijft dat onveranderd naar mijn mening.”

Gevraagd of hij er ooit aan heeft gedacht om voor de entertainmentwaarde coureurs voor zich te dulden, antwoordde hij resoluut.

“Het is niet mijn werk om dat te doen. Mijn werk is om hier te komen en mijn best te doen als coureur.’

Hamilton was aanwezig bij de gesprekken over de nieuwe reglementen. Gevraagd of hij er vertrouwen in heeft dat het onder de nieuwe reglementen beter zal worden, antwoordde hij:

“Heb ik er vertrouwen in dat het enorm gaat veranderen? Ik heb er vertrouwen in dat het beter wordt. In dien mate dat ik vorige week in Parijs was om betrokken te zijn. Ik was bij de vergadering, observeerde alle bazen van de F1, de FIA, de teams en probeerde betrokken te raken. Ik heb niets te winnen door daar te zijn.”

“Zij hebben al die besluiten genomen en hebben nog nooit input van een coureur in die zaal gehad. Als dat een beslissend punt kan zijn dat kan helpen om het te doen omslaan en de fans beter racen te geven, dan zou ik er trots op zijn om er onderdeel van te zijn.”

Over zijn race was hij na afloop enthousiast. Hij leidde de race van start tot finish.

“Het is echt een heel, heel goed weekend geweest. Ik race al heel lang, maar je wordt nooit te oud voor dit. Het is altijd zo’n uitdaging en ik vind het geweldig om de grens op te zoeken, het gat te overbruggen en deze machine echt in de vingers te krijgen, maar ik kon niets zonder dit ongelooflijke team. Al die jongens, niet verlegen zijn! En alle jongens in de fabriek. We schrijven samen geschiedenis. Ik ben trots op iedereen en trots om onderdeel van dit team te zijn. Valtteri heeft het dit weekend ook heel goed gedaan. Yeah, ik sta te trillen.”

Ondanks dat hij geen druk van achteren had, stelde hij dat het geen gemakkelijke race was.

“Het was zeker niet gemakkelijk. Er gebeuren altijd dingen, alles is op de limiet. Je moet je voorstellen dat bij deze auto’s, overal is temperatuur een factor, alles draait om slijtage, betrouwbaarheid is alles, dus het sparen van de motor waar ik kan, passen op de banden. Ik had behoorlijk wat blaren op mijn twee voorbanden. Ik was er een beetje bezorgd om.  Ik herinner me dat vorig jaar een Force India ofzo –  yeah Lance – een klapband had, dus ik was daar wat bezorgd om, maar niettemin was dit de beste start van het jaar, dus we moeten ervan genieten.”

 

F1-Planet.com