Home » Actueel » Hamilton draagt overwinning op aan Lauda

Hamilton draagt overwinning op aan Lauda

Lewis Hamilton heeft zijn overwinning in Monaco op zondag opgedragen aan Niki Lauda. De Mercedes AMG Voorzitter en drievoudig wereldkampioen overleed op maandag na een lang en moeizaam revalidatietraject volgend op een longtransplantatie. Hamilton reed in de race met een helm in de kleuren van de helm waarmee Lauda in 1984 zijn derde wereldtitel behaalde.

Hamilton was in Monaco gedurende het grootste deel van de race in een fel duel verwikkeld met Max Verstappen. De Nederlander zette de Mercedes-coureur onder volle druk voor de koppositie. Hamilton kampte met gripproblemen met zijn voorbanden, maar wist de Red Bull desondanks achter zich te houden. Toch had hij diep moeten gaan en hij had daarbij de vechtersmentaliteit van Lauda steeds in gedachten.

“Dat was waarschijnlijk de moeilijkste race die ik heb gereden”, zuchtte Hamilton na afloop, “ik gebruikte absoluut de vechtersmentaliteit van Niki.”

“Ik weet niet hoeveel voldoening ik op dit moment haal uit de race, want het was echt de meest intense race die ik ooit heb gereden. Daar ben ik niet boos om. Zo zou het racen moeten zijn, maar het is gewoon zo moeilijk als je zo lang daar rond rijdt en er is niemand, ik bedoel Bono [Peter Bonnington, zijn engineer] kon niets doen, niets zeggen of doen om te helpen. Het is allemaal aan mij om hem thuis te brengen voor het team en voor Niki.”

“De druk was immens. Er was vandaag gewoon alle kans om vandaag onder de druk te bezwijken, vooral onder die druk en ik was vastbesloten om niet te bezwijken. Ik ging niet bezwijken. Als je hier [wijzend naar zijn hoofd] bezwijkt, dan ben je klaar. Dan is alles klaar. Dus positief is dat ik mentaal sterk ben en het is fantastisch voor het team. Max heeft een fantastische race gereden. Ik ben gewoon heel blij dat ik niet dertig keer onderuit ben gegaan. Ik ben heel dankbaar dat ik niet ben gecrasht. Ik heb de muur een paar keer geraakt, maar ik ben zo dankbaar dat het voorbij is.”

Teambaas Toto Wolff prees Hamilton om een kampioenswaardige race en vond het mooi dat ze Lauda met zo’n wedstrijd hebben kunnen eren. Tegelijkertijd was het het einde van een lange, vermoeiende week.

“Dit betekent veel en het had geen dramatischere race kunnen zijn na de incidenten van de afgelopen week. Het was een kampioenswaardige race voor een wereldkampioen die niet meer onder ons is. Met al het drama dat we hebben gehad, ben ik blij dat het voorbij is”, zei Wolff.

Het team was in de race veelvuldig in gesprek met Hamilton en daarbij liepen de gemoederen op momenten hoog op. Zo verweet Hamilton het team halverwege zijn stint op de mediums dat ze die banden onder zijn auto hadden gezet.

“Ik denk dat je moet accepteren dat de coureur een drukventiel nodig heeft om de druk te verlichten en zelfs als hij met ons praat en de woede eruit gooit, is dat volkomen oke.”

“We wisten dat de eerste bandenkeuze [naar medium] de verkeerde was en achteraf bezien hadden we de harde moeten nemen. Uiteindelijk heeft de coureur het verschil gemaakt.”

“We moeten het gewoon goed doen, zo goed mogelijk. Dit was echt een zwaarbevochten overwinning.”

Na een emotionele zondag, volgt voor het team al snel de volgende. Op woensdag wordt Niki Lauda in Wenen begraven.

“We hebben nu een paar dagen voor de boeg die moeilijk zullen zijn met Niki’s begrafenis in Wenen. Daarna zetten we koers naar Canada.”

F1-Planet.com