Home » Actueel » Hamilton mist de appjes van Lauda

Hamilton mist de appjes van Lauda

Lewis Hamilton heeft gezegd dat hij de tekstberichten van Niki Lauda nog steeds mist. De zesvoudig wereldkampioen was heel close met de Oostenrijker die in mei dit jaar overleed. Het was Lauda die Hamilton in 2012 overhaalde om voor Mercedes te kiezen en sindsdien was hij als een mentor voor de coureur, die in zes seizoenen vijf wereldtitels bijeen reed bij Mercedes AMG waar Lauda Niet-Uitvoerend Voorzitter was.

Lauda adviseerde en moedigde Hamilton vaak aan met tekstberichten. Vooral toen hij in zijn laatste maanden aan bed gekluisterd was na de longtransplantatie die hij moest ondergaan, volgde Lauda de verrichtingen van het team nauwlettend op afstand en communiceerde via telefoon en tekst- en videoberichten.

“Ik mis de appjes”, zei Hamilton, “ik mis het delen van de videoberichten en er zijn nog heel veel gesprekken die we hebben gehad waar ik zo nu en dan aan terugdenk”, zei Hamilton over Lauda.

“Zonder zijn steun zou ik waarschijnlijk niet de overstap naar dit team hebben gemaakt. Zonder zijn steun, zou ik niet nog steeds bij dit team zijn. Ik denk niet dat dit team zonder zijn steun succes zou hebben behaald.”

“Hij ging naar de directie, pushte hen en legde hen het vuur aan de schenen. Dat was waar hij het beste in was. Maar ook in het oprecht zijn naar mij. Hij was de brug tussen… Toto was een coureur en de directie, die geen coureurs zijn. Als je dan een echte kampioen hebt die begrip heeft en empathie heeft voor hoe moeilijk het is om weekend in, weekend uit te leveren en als je dan een fout maakt…”

“Dat is waar hij zo geweldig in is geweest, hij was een geweldige steun voor mij, dus ik mis hem enorm.”

Hamilton herinnert zich dat hij eerder in zijn carrière regelmatig door Lauda werd bekritiseerd en ‘niet echt een hoge pet van hem op had’. Tot hij hem benaderde voor een overgang naar Mercedes.

“Plotseling moest ik een heel groot besluit nemen in mijn leven en had Niki aan de telefoon. Ik dacht ‘wow, ik praat met een drievoudig wereldkampioen’. Ik kende hem niet echt, dus ik kon niet zeggen dat ik die man aan de telefoon meteen vertrouwde.”

“Maar toen ben ik met Ross [Brawn] en met Niki in een hotelkamer gaan zitten en van daaruit begon de reis. Ik zeg graag dat we van elkaar zijn gaan houden als vrienden.”

Hamilton onthhulde dat hij Lauda “niet lang voor zijn dood” nog had bezocht.

“Het was heel moeilijk om hem zo te zien. We hadden elkaar videoberichten gestuurd en ik had hem door zijn diepste dal zien gaan en er weer uit zien komen. Hij zat in een rolstoel en ik had echt hoop [dat hij er weer bovenop kwam].”

“Daarna had hij een nieuwe terugval en het werd nog erger. Toen ben ik naar hem toe gegaan en het was nog steeds een shock om je maatje zo in een bed te zien liggen aan allerlei slangetjes. Ik heb het eerder gezien. Mijn tante overleed aan kanker, dus ik had het eerder gezien.”

“Maar het is altijd een schol. En je kon zijn spirit zien, zijn sterke wil en hij bleef sterk aanwezig, maar hij begon een beetje te dimmen, begrijp je?”

“Zijn vechtersmentaliteit begon wat af te nemen. Dat is alleen maar logisch als je zo’n lange strijd moet voeren. Dus het raakte me gewoon enorm.”

F1-Planet.com