Home » Actueel » Hamilton ontvangt kampioenschapsbokaal in Parijs

Hamilton ontvangt kampioenschapsbokaal in Parijs

Lewis Hamilton heeft op vrijdagavond in Parijs zijn kampioenschapsbokaal in ontvangst genomen tijden het FIA Prize Giving Gala. De Mercedes-coureur trad aan samen met zijn teamgenoot Valtteri Bottas, die als tweede eindigde in het Wereldkampioenschap en teambaas Toto Wolff, die voor de zesde keer op rij de bokaal voor de winnende constructeur mocht ophalen. Max Verstappen was aanwezig voor de derde plaats en zou bovendien de award voor de Actie van het jaar in de wacht slepen voor zijn inhaalmanoeuvre bij Charles Leclerc op Silverstone.

Hamilton mocht voor de zesde keer in zijn carrière de kampioenschapsbokaal ophalen en is nu nog maar één titel verwijderd van het record van Michael Schumacher.

“Het is het beste jaar geweest dat ik ooit in mijn carrière heb gehad”, zei Hamilton, “Ik ben echt trots op wat we als team hebben bereikt. Het is wat mij betreft geweldig dat we voor het zesde jaar hebben kunnen doen, te hebben gevochten voor een wereldtitel aan de voorkant en de prestaties die we gezamenlijk hebben volgehouden, volgens mij geweldig te zijn geweest. En wat het rijden betreft, ben ik absoluut heel blij met mijn prestaties dit jaar. Er zijn veel geweldige races geweest, de afgelopen jaren waren intens met Ferrari, maar dat er een ander team bij is gekomen vooraan heeft het voor ons allemaal uitdagender gemaakt.”

Naast de Formule 1-prijzen, werden ook de kampioenen in alle andere FIA-klassen geëerd. Nyck de Vries kreeg de bokaal voor de winnaar van het Formule 2-kampioenschap uitgereikt. Robert Shwartzman voor zijn titel in het FIA Formule 3-kampioenschap, terwijl Fernando Alonso, Sebastien Buemi en Kazuki Nakajima de trofee uitgereikt kregen voor het winnen van het World Endurance Championship Super Season van 2018/2019 met Toyota.

Esten Ott Tänak en zijn navigator Martin Järveoja doorbraken een Franse dominantie van vijftien jaar in het FIA World Rally Championship. De Nederlander Thomas ten Brinke ontving de prijs voor het winnen van het FIA World Karting Championship in de OK juniorklasse.

Tijdens het prijzengala besteedde de FIA ook aandacht aan de mensen die de autosport in 2019 zijn ontvallen. FIA President Jean Todt droeg de Tribute Award op aan 13 prominenten die in 2019 overleden onder wie drievoudig wereldkampioen Niki Lauda, Formule 2-coureur Anthoine Hubert en Racedirecteur Charlie Whiting.

“De FIA Prize Giving is een gelegenheid om te vieren, dus het lijkt alleen maar passend om een permanent eerbetoon te brengen aan degenen die zoveel aan de sport hebben gegeven. Het onuitwisbare teken dat ze ons hele leven hebben nagelaten, moet met liefde worden herinnerd”, zei Todt.

Niki Lauda werd postuum uitgeroepen tot Personality of the Year.

F1-Planet.com