Home » Actueel » Hamilton pakt vijfde wereldtitel: “Heel moeilijk om het me te realiseren”

Hamilton pakt vijfde wereldtitel: “Heel moeilijk om het me te realiseren”

Mercedes-coureur Lewis Hamilton heeft op zondag met de vierde plaats in de Grand Prix van Mexico zijn vijfde wereldtitel in de Formule 1 behaald. De Engelsman komt daarmee op gelijke hoogte met Juan Manuel Fangio en treedt definitief toe tot de top-3 van meest succesvolle coureurs aller tijden. Alleen Michael Schumacher behaalde meer overwinningen en wereldtitels dan de Mercedes-coureur.

Het gegeven van de vijfde wereldtitel drong na afloop van de race nog niet helemaal door. Hamilton had in Mexico een moeilijke race waarin hij grote bandenproblemen had. Een podiumplaats raakte daardoor na een tweede stop buiten beeld. Het gevoel bij terugkeer in parc ferme was er daarom aanvankelijk een van gemengde gevoelens.

“Het was een vreselijke race”, zei Hamilton na afloop, “we hadden problemen. Ik probeerde te volharden en de auto thuis te brengen.”

“Het is een heel vreemd gevoel”, zei hij over de titel, “ik ben sinds mijn dertiende bij Mercedes. Om dit dat te voltooien, wat Fangio ook heeft gedaan met Mercedes, is een ongelooflijk gevoel. Het voelt een beetje surrealistisch op dit moment.”

“Ik sta het mezelf niet echt toe om in het openbaar al te emotioneel te worden, maar ik voel me nu gewoon heel, heel nederig door de hele ervaring”, zei hij na afloop, “het is heel moeilijk om het me te realiseren op dit moment. Het is iets waar ik natuurlijk van heb gedroomd, maar in nog geen miljoen jaar had ik gedacht dat ik hier vandaag zou staan als vijfvoudig wereldkampioen. Ik had nooit gedacht dat dat zou gebeuren.”

“Dit was absoluut mijn beste jaar tot nu toe”, zei hij, “en dat is altijd het doel.”

“Toen ik vorig jaar het kampioenschap won, had ik zoiets van: ‘hoe ga ik me verbeteren? Hoe kan ik nog fitter worden? Hoe kan ik nog meer gefocust worden? Hoe kan ik een nog betere allround coureur worden? Ik heb geprobeerd om een betere zoon te zijn, een betere vriend, gewoon op alle gebieden.”

“Ik heb echt het gevoel dat ik dit jaar op m’n best gepresteerd heb, dus ik ben heel, heel blij met hoe het is gelopen.”

“Het is zo’n moeilijk jaar en moeilijke stijd geweest”, zei Hamilton, “om te proberen de lat nog hoger te leggen dit jaar was een enorme uitdaging.”

“Ik geloofde echt dat we dit kampioenschap konden winnen, maar het is de zwaarste uitdaging geweest die we als team hebben gehad. Ik heb het geoel dat ik met alles kan rijden en de auto op plekken kan brengen waar niemand anders dat kan, maar je moet de auto in die juiste plek krijgen en dat betekent dat je met het team moet werken om de snelheid te ontsluiten.”

“Als team hebben we beter gewerkt dan ooit.”

Teambaas Toto Wolff deelde de gemengde gevoelens, maar was trots op Hamilton.

“Het is allemaal een beetje bitterzoet”, zei hij, “we hebben ee heel slechte race achter de rug en we moeten begrijpen waarom. Dat speelt in onze hoofden zo’n grote rol, maar we moeten blij zijn met het kampioenschap.”

 

F1-Planet.com