Home » Actueel » Hamilton: “Teamorder niet wat ik wilde”

Hamilton: “Teamorder niet wat ik wilde”

Lewis Hamilton heeft na afloop van de Grand Prix van Rusland gezegd dat de teamorder die Mercedes AMG in ronde 25 van de race uitvaardigde om Valtteri Bottas plaats te laten maken niet was wat hij wilde. De Engelsman had te doen met zijn teamgenoot, die tot dat moment een foutloos weekend achter de rug had. Hamilton zei dan ook dat hij geen vreugde haalde uit de overwinning, die wat hem betreft “een van zijn minst memorabele” is.

“Yeah, het is eigenlijk een beetje een moeilijke dag”, zei Hamilton na terugkeer in de pits, “Valtteri heeft het het hele weekend fantastisch gedaan en hij was een echte heer om mij er voorbij te laten. Hij vecht natuurlijk niet voor het kampioenschap, wij wel. Het is gewoon een geweldig weekend geweest voor het team. Het team heeft zo exceptioneel gepresteerd om dit voordeel te hebben op Ferrari en een één-twee te halen. Normaal gesproken zou ik uit m’n dak gaan, maar ik kan begrijpen hoe moeilijk het is voor Valtteri. Hij heeft het vandaag fantastisch gedaan en hij verdiende het om te winnen, maar als team willen we beide kampioenschappen winnen en ik denk dat vandaag een echte teamprestatie was. Hoewel het niet spectaculair voelt ,weet ik dat hij het in de komende races geweldig gaat doen.”

“Er was natuurlijk die teamcall”, zei hij later, “er zijn discussies geweest over wat er wel en niet zou gebeuren. Ik heb Valtteri verzekerd dat het niet iets was waar ik om gevraagd heb. Dat het iets is dat het team het juiste voor ons vindt. Het is gewoon een heel ongemakkelijke positie om in te zitten.”

“Ze vertelden me over de radio dat Valtteri me zou laten gaan. Dat was niet wat ik wilde. Ik zei tegen hen dat ze hem ‘gewoon moesten zeggen dat hij sneller moest gaan’, want ik had Sebastian op mijn staart. Het was behoorlijk close.”

“Hem voorbij gaan op dat moment, in Turn 13, voelde niet goed. En ik wist niet wat er verder gepland was voor het einde.”

“Ik wachtte om nieuws of iets dergelijks, maar ik wist da het team het zo zou eindigen. Als zij dat besluit hadden genomen, dan was het voor mij de bevestiging dat ze het zo wilden.”

Teambaas Toto Wolff stelde dat hij voor een scenario werd gesteld waar ze vooraf geen rekening mee hadden gehouden.

“Je wilt alles onder controle hebben en we hebben in de ochtend een miljoen scenario’s besproken, maar we hadden in de race een andere”, zei hij, “dus we moeten na Sochi een stap terug doen, naar huis vliegen, analyseren en zien wat we leren van een dag als vandaag.”

Wolff zei dat, hoewel hij de teamorder liever niet had uitgevaardigd, zijn team de mogelijkheid om maximaal te scoren niet kon laten lopen.

“We zijn allemaal racers in hart en nieren en wat we willen zien is door en door racen en dat de snelste man wint. Maar we zijn ook een groep rationele jongens en we bespreken dingen in de ochtend en dan is alles anders in de race. Dat is wat er vandaag gebeurde.”

“We zouden in de zevende hemel moeten zijn met een 1-2 en in de basis zijn we dat ook, maar we weten ook dat het in het nadeel van Valtteri was. Hij zou de race hebben gewonnen en wij hebben daarop ingegrepen.”

“Het is heel teleurstellend voor een coureur en het is teleurstellend voor een team, maar er is ook een harde realiteit dat je op zo’n dag de leidende positie met zeven punten meer kunt vergroten voor een kampioenschap dat heel zwaar en moeilijk is geweest op momenten en die kans moet je pakken. Dat is wat we vandaag hebben gedaan.”

Wolff stelde dat de teamorder “rommel” werd veroorzaakt door blaren op de banden van Hamilton doordat hij Vettel moest inhalen.

“We hebben een ronde te laat gestopt met Lewis en hij verloor een positie aan Sebastian. Dat triggerde de, noem het rommel, want we kwamen achter Sebastian terug. Lewis moest aanvallen en dat zorgde voor een blaar en die blaar moesten we beschermen toen Seb bovenop zijn staart zat.”

Hamilton maximaliseerde met de overwinning wel zijn score voor het Wereldkampioenschap en verruimde zijn marge op Sebastian Vettel verder tot 50 punten. Hij kan het zich nu veroorloven om in de vijf resterende Grands Prix als tweede achter de Duitser te finishen en toch voor de vijfde keer de wereldtitel voor zich op te eisen.

F1-Planet.com