Home » Actueel » Hamilton: “W09 voelt absoluut sneller dan de auto van vorig jaar”

Hamilton: “W09 voelt absoluut sneller dan de auto van vorig jaar”

Mercedes-coureur Lewis Hamilton was na afloop van de eerste testweek positief gestemd over de nieuwe Mercedes W09, die hij op drie van de vier dagen aan de tand heeft gevoeld. Hamilton zette op donderdag de snelste tijd van de week in 1:19.333 en kon in de middag opnieuw 69 ronden toevoegen aan het totaal van het team. In de ochtend had zijn teamgenoot Valtteri Bottas al 60 ronden gereden, waarmee Mercedes opnieuw het hoogste aantal ronden op de klok wist te brengen.

Hamilton is blij met het gevoel in de auto. Die voelt, zo stelt hij, nu al sneller dan zijn voorganger.

“Tot nu toe gaat het echt heel goed”, zei Hamilton op donderdag na afloop van de test, “ik ben niet iemand die testen leuk vindt, maar vandaag had ik echt zin om naar buiten te gaan, omdat we nog niet veel ronden hebben kunnen rijden.”

“Het is moeilijk te zeggen hoeveel beter de auto is, hoeveel afkomstig is van het [nieuw geasfalteerde] circuit en de grip en de banden. Volgende week zullen we een beter begrip krijgen.”

“Maar het voelt absoluut als een snellere auto in vergelijking met de auto van vorig jaar, dus dat is positief.”

“Heel veel mensen vragen me hoeveel ronden je normaal gesproken gereden zou hebben. In de afgelopen jaren was het ten minste zo’n 300 ronden”, stelt hij, “vandaag begon ik met pas 25 verreden ronden. Het is zoals het is. Ik denk niet dat iemand enorm veel meer tijd op het circuit heeft gehad dan ik.”

Hamilton offerde op dinsdag zijn dagdeel op aan Bottas om het team in staat te stellen om door te werken en de auto op het circuit te houden. Met het ombouwen van de auto voor Hamilton zou het team zeker anderhalf uur baantijd hebben verloren.

“Zoals ik al zei, ik ging terug in de auto en ik kwam meteen goed in het ritme in de eerste tien ronden, dus ik ben behoorlijk tevreden en al behoorlijk op m’n gemak.”

Aan voorspellingen wilde hij zich nog niet wagen.

“Het is nog veel te vroeg om er iets over te zeggen, maar ik verwacht dat Ferrari en Red Bull weer sterk zijn.”

Erg veel heeft hij de concurrentie nog niet gade geslagen.

“Ik weet dat de Ferrari rood is, maar verder heb ik er nog niet veel van meegekregen.”

Veel behoefte aan nog een testweek, heeft Hamilton niet.

“Het is altijd wel genoeg”, zegt hij over de noodzaak om nog meer te rijden, “wat mij betreft kunnen we nu aan de eerste race beginnen. Testen is maar een halve dag leuk. Maar eigenlijk wil je als coureur toch altijd de competitie.”

Hamilton hoopt op stevige concurrentie in het komende seizoen.

“Hoe groter de concurrentie is, hoe beter het gevoel als je uiteindelijk wint”, zegt hij, “Je wilt dat de uitgangspositie zo gebalanceerd mogelijk is, zodat je als coureur ook kunt laten zien dat je een beetje beter bent.”

“Mijn instelling is: als ik op mijn best kan presteren, dan zouden er geen problemen moeten zijn. Zo moet elke coureur denken. Daar moet je jezelf van overtuigen. Ik zit er ook niet op te wachten dat mijn tegenstanders problemen hebben waar ik van kan profiteren. Ik wil hen in topvorm verslaan, dan is de nederlaag voor hen nog veel pijnlijker.”

F1-Planet.com