Home » Actueel » Honda: “Communicatie belangrijkste verbetering na breuk met McLaren”

Honda: “Communicatie belangrijkste verbetering na breuk met McLaren”

Een verbeterde communicatie was de belangrijkste verandering in 2018 bij Honda sinds de breuk met McLaren en de start van de samenwerking met Toro Rosso. Dat stelt Honda’s Manager Motorsport Masashi Yamamoto. Het Japanse merk kan terugblikken op een geslaagd jaar waarin ze behoorlijke stappen zette met de performance en betrouwbaarheid van haar power unit.

Honda sloeg de handen ineen met Toro Rosso, dat haar strategie volledig richtte naar de ontwikkeling van de Honda-motor. Ondanks diverse offers van  gridpenalty’s als gevolg motorwissels ten behoeve van de ontwikkeling, behaalde het team 35 punten en besloot ze 2018 met de negende plaats in het Constructeurskampioenschap.

Bij de breuk tussen McLaren en Honda in 2017 was duidelijk dat de twee partijen zich ingroeven in hun eigen concepten en verwachtingen van de ander. Het leidde tot tal van misverstanden en communicatieproblemen.

Yamamoto stelt nu dat het bedrijf heeft geleerd van die ervaringen.

“De grootste verandering met Toro Rosso [in vergelijking met McLaren] is dat we veel betere communicatie hadden met het team vergeleken met het verleden”, zegt hij.

“Als gevolg daarvan hadden we aan de technische kant een betere verbinding tussen het chassis en de power unit.”

“Als het gaat over de motor zelf, dan hebben we de verbetering van de betrouwbaarheid en performance gezien. We hadden Spec 2 en Spec 3 en hebben de performance stapsgewijs verbeterd. Het was een goede voorbereiding voor volgend jaar.”

“We hadden aan het begin van het jaar wat problemen – betrouwbaarheidsproblemen en wat vertraging in de ontwikkeling, maar uiteindelijk verbeterde zowel de betrouwbaarheid als de performance.”

Yamamoto stelt dat Honda vrijer heeft kunnen werken als gevolg van het vertrouwen dat Red Bull in de fabrikant stelde. Het feit dat Honda’s reputatie in de Formule 1 daardoor snel werd hersteld, verbaast hem niet.

“Dat is niet echt een verrassing. Het sleutelmoment was de raceperformance in Canada. We konden bewijzen dat we een stap voorwaarts konden zetten en konden daardoor Red Bull overtuigen.”

“Daarna konden we in die setting verdergaan. Red Bull kon dat ook zien. Ik denk dat de relatie behoorlijk stabiel en goed is. We krijgen het vertrouwen. Ik vind het mooi en kijk uit naar volgend jaar.”

“Dus als we ons programma voor volgend jaar op schema kunnen voltooien, dan kunnen we een goede relatie en resultaten halen met Red Bull.”

 

F1-Planet.com