Home » Actueel » Horner: “2020 wordt het duurste F1-jaar ooit”

Horner: “2020 wordt het duurste F1-jaar ooit”

Red Bull Racing vreest dat 2020 het duurste jaar ooit zal worden voor de teams in de Formule 1. Naast de ontwikkeling van de 2020-auto zullen ze zich vol moeten richten op de revolutie in de reglementen voor 2021. Red Bull Racing-teambaas Christian Horner stelt dat de beperkingen die zijn gesteld aan windtunnel en CFD-uren om de kosten te beteugelen uiteindelijk niet effectief zullen blijken. Er zijn volgens de teambaas nog genoeg gebieden waar teams in kunnen investeren.

Horner stelt dat de kostenbeperkingen effectiever zouden zijn geweest als eerst het kostenplafond was ingevoerd en daarna de reglementen pas werden ingevoerd.

“Je hebt een ongelimiteerd en ongecontroleerde hoeveelheid geld die je kunt besteden aan onderzoek en ontwikkeling op andere gebieden”, stelt Horner, “wat mij betreft blijf ik bij wat ik eerder heb gezegd. Het zou beter zijn geweest om eerst de limiet in te voeren en dan een jaar later de reglementen, want dan zou de budgetlimiet de hoeveelheid geld die wordt besteed hebben beperkt.”

“Volgend jaar lijkt ons duurste jaar ooit in de F1 te zullen worden.”

“Nu de reglementen voor 2021 duidelijk zijn, zullen we een geavanceerd team die reglementen laten onderzoeken”, zei Horner, “het maakt het tot een ongelooflijk kostbaar jaar, want we ontwikkelen onder twee typen reglementen en nog wel voordat de nieuwe financiële kostenlimiet er komt. Dus 2020 wordt een duur en druk jaar, zowel op als naast de baan.”

F1-baas Ross Brawn is het niet met hem eens. De Managing Director Motorsports, die de drijvende kracht is achter de hervormingen in de F1, stelt dat de impact van de nieuwe reglementen op de kosten vaak wordt overdreven.

“Er wordt heel veel gesproken over een enorme haast in 2020 om aan deze auto te werken voordat het kostenplafond er komt”, stelt hij, “ik denk dat we allemaal moeten onthouden dat de meest fundamentele verandering met deze auto het gebied van de aërodynamica is en dat is het gebied dat het meest wordt gecontroleerd, zelfs binnen de bestaande reglementen.”

“Dus ik denk dat het overdreven wordt, als ik dat mag zeggen, wat er volgend jaar gaat gebeuren met de nieuwe reglementen en de inzet die de teams daarop zullen doen, want dat mogen ze niet: de limiet van 80 uur controleert hoeveel ze kunnen doen in de windtunnel en die limiet kunnen ze niet overschrijden en meer tijd aan de auto werken. Ze zullen daarbij een balans moeten vinden tussen hun huidige auto en de nieuwe auto zoals ze dat elk jaar doen.”

“Dus ik zie niet waarom volgend jaar zoveel anders zou zijn dan het voorgaande jaar.”

 

F1-Planet.com