Home » Actueel » Horner: “Ferrari nu motorisch toonaangevend”

Horner: “Ferrari nu motorisch toonaangevend”

Niet Mercedes, maar Ferrari is op dit moment de klasse van het veld als het aankomt op de power unit. Dat stelde Red Bull Racing-teambaas Christian Horner na de Grand Prix van Groot Brittannië, waarin de Ferrari-aangedreven teams sterk voor de dag kwamen.

Sinds de start van het hybride turbotijdperk in de F1 in 2014 was het Mercedes dat onafgebroken motorisch de lat legde voor haar concurrenten. De Duitse fabrikant introduceerde in tegenstelling tot haar concurrenten een power unit configuratie waarbij ze de turbine van de turbo scheidde van de compressor. De twee werden verbonden door een drijfstang die door de behuizing V6 motor loopt. Ze realiseerde daarmee niet alleen een compactere power unit, maar verlaagde door het ontwerp ook het zwaartepunt van de krachtbron. Bovendien rekende ze door de spreiding van de turbocomponenten af met potentiële hitteproblemen.

Het team won mede dankzij dat concept en een set van zeer restrictieve reglementen, die fabrikanten aanvankelijk nauwelijks in staat stelden om hun power units te veranderen en later met verregaande beperkingen ten aanzien van het aantal te gebruiken onderdelen, vier jaar op rij beide wereldtitels.

Inmiddels hebben Mercedes’ concurrenten grote stappen gezet. Lewis Hamilton zei eerder al ervan overtuigd te zijn dat Ferrari het gat in de wintermaanden heeft gedicht. Volgens Horner zou Ferrari, met de power unit upgrade die de Italianen in Canada doorvoerden, de Duitse fabrikant nu zelfs voorbij zijn gestreefd als het gaat om het motorvermogen.

“Ik denk dat ze nu toonaangevend zijn”, zei de Red Bull Racing-teambaas, “je kunt het zien aan Haas en Sauber, die ook heel goede stappen hebben gemaakt.”

De fabrikanten zijn elkaar in de levering van het vermogen, de betrouwbaarheid en bestuurbaarheid van de power unit in het afgelopen jaar dichter genaderd, waardoor de competitie intensiveert.

“Je kunt zien dat de situatie tussen de motoren heel vergelijkbaar is op het moment en het draait allemaal om potentiële ontwikkeling”, zei Horner, die voor 2019 met zijn team de overstap maakt van Renault- naar Honda power units.

“Dit weekend is een zwaar weekend geweest voor Renault en het laat gewoon heel duidelijk zien waar iedereen staat. Je kunt je niet verschuilen achter de statistieken van wat we hebben gezien.”

“Er is een gat te dichten en hopelijk lukt dat Honda. We geloven sterk in wat zij in de pijplijn hebben.”

admin