Home » Actueel » Horner: “Ricciardo vreesde supportrol voor Verstappen”

Horner: “Ricciardo vreesde supportrol voor Verstappen”

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner heeft gezegd dat hij het vermoeden heeft dat de belangrijkste reden voor Daniel Ricciardo om het team te verlaten zijn vrees is dat hij een supportrol zou moeten spelen voor Max Verstappen.

Ricciardo verbaasde vorige week vriend en vijand inclusief zijn teambazen met zijn besluit om voor 2019 de overstap te maken naar Renault Sport F1 Team. De Australiër zei toe te zijn aan een nieuwe uitdaging, maar Horner heeft zo zijn eigen vermoedens over zijn beweegredenen.

“Ik dacht dat hij een grapje maakte, als ik eerlijk ben”, zei Horner, “hij belde me en zei: ‘ik ga naar Renault’. Ik zei ‘wáár ga je naar toe? Is dit een grap voor de zomervakantie?’ Maar toen werd heel duidelijk dat dat zijn keuze was en dat moet je respecteren. Renault is een groeiend team. Ze zijn flink aan het investeren.”

“Daniel zei dat hij na een lange vlucht naar Amerika had besloten dat hij iets anders wilde”, zei Horner, “als je kijkt naar de rationale redenen daarvoor, dan is het moeilijk te begrijpen.”

“Daniel had zijn redenen. Ik denk dat het neerkomt op de wens om, in zijn woorden “een nieuwe uitdaging” aan te gaan. Maar ik heb ook het gevoel dat hij Max alsmaar ziet groeien als het gaat om snelheid en kracht en hij wil geen supportrol spelen denk ik, bij gebrek aan betere woorden.”

“De competitie tussen hem en Max is intens. Ik denk dat Daniel gewoon besloot dat de tijd rijp was voor hem om uit te checken en iets anders te proberen.”

“Het is niet zo dat ze verschillend werden behandeld. Ze zouden absoluut gelijke status hebben, dat hebben ze altijd gehad, maar ik kan het niet helpen dat ik het gevoel heb dat dat een groot deel van Daniel’s besluit was.”

“Ik zou het kunnen begrijpen als het Ferrari of Mercedes was, maar het is een enorm risico in deze fase van zijn carrière.”

“Het is een beetje zoals proberen een meisje te overtuigen om met je uit te gaan, maar ze nogal terughoudend is. We hebben er alles aan gedaan om het voor elkaar te krijgen, maar als iemands hart er niet echt in zit, dan…”

“We hebben Daniel alles gegeven wat hij wilde en waar hij om vroeg en dat was nog steeds niet genoeg. We waren bereid om een eenjarige overeenkomst te sluiten zodat hij beschikbaar was voor Ferrari of Mercedes als zij over 12 maanden zouden aankloppen.”

“Het ging niet over geld of status, commitment of contractduur”, stelt Horner, “ik denk dat hij dacht ‘ik moet iets anders gaan doen in deze fase van mijn carrière’. Het kan een keuze zijn die inspireert of het kan er een zijn waar hij spijt van krijgt.”

“Ik respecteer zijn wens om een leidende rol te hebben in wat misschien een kleinere omgeving is”.

Horner stelt dat het team nu moet gaan bepalen wie Ricciardo’s opvolger zal worden bij het team. Fernando Alonso behoort daarbij niet tot de kanshebbers. Horner stelt dat het team niet gebaat is bij de komst van de tweevoudig wereldkampioen.

“Ik hen een enorm respect voor Fernando”, zegt Horner, “hij is een geweldige, fantastische coureur, maar het is heel moeilijk voor te stellen.”

“Hij heeft overal waar hij was een beetje de reputatie dat hij een beetje chaos veroorzaakte. Ik weet niet zeker of het de meest gezonde keuze zou zijn voor het team om Fernando erbij te halen.”

“Het zou onze voorkeur hebben om te blijven investeren in jeugd in plaats van een coureur te nemen die dicht bij het einde van zijn carrière is.”

“We hebben het geluk dat we verschillende coureurs onder contract hebben die enorme talenten zijn. Ik denk dat we er even goed voor zullen gaan zitten en evalueren wat de situatie is en we zien wel wat eruit komt.”

“Het is een enorm aantrekkelijke auto om mee te rijden. Ik denk dat we geen tekort zullen hebben aan aanvragen en aanbiedingen. We zullen denk ik overal wel naar kijken. De voorkeursroute zou zijn om te investeren in eigen talent, waar we zo succesvol mee zijn geweest. [Sebastian] Vettel, Verstappen, Ricciardo, [Carlos] Sainz, [Pierre] Gasly  – ze zijn allemaal producten van het juniorprogramma die voor ons hebben geleverd.”

“Beide jongens [Sainz en Gasly] zijn heel snelle coureurs, dus ik denk dat dit ons een kans geeft om even op adem te komen. Ze staan hoe dan ook tot het einde van de zomer onder contract. We zullen kijken naar de opties die we tot onze beschikking hebben en zullen ervoor zorgen dat we het juiste besluit nemen voor het team.”

F1-Planet.com