Home » Actueel » Horner verdedigt brandstofkeuze

Horner verdedigt brandstofkeuze

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner heeft de keuze van zijn team voor een eigen brandstofleverancier verdedigd. Het team uit Milton Keynes kreeg op donderdag kritiek te verwerken op die keuze van Mercedes-teambaas Toto Wolff. Wolff stelde dat het team met de keuze voor een eigen brandstof- en smeermiddelenleverancier ten opzichte van het fabrieksteam van haar power unit fabrikant Renault een strategische fout maakt.

“De strategische fout is om voor een commerciële deal te kiezen in plaats van ervoor te zorgen dat je dezelfde specificatie brandstof en olie gebruikt als het fabrieksteam”, stelde Wolff, “Onze teams, met uitzondering van McLaren, hebben altijd Petronas gebruikt. Dat stond nooit ter discussie omdat je strategisch moet zorgen dat je op dezelfde performanceniveaus zit en daarom hebben zij dezelfde vloeistoffen als het fabrieksteam.”

“Wij gebruiken allemaal dezelfde brandstoffen omdat we onze motoren kalibreren op basis van één brandstofspecificatie. Als je een andere specificatie gebruikt, dan heb je een compleet andere motorkalibratie nodig. Als je met verschillende kalibraties rijdt op het circuit, kun je daar geen lessen uit trekken.”

Horner stelt dat, hoewel de keuze voor ExxonMobil als haar eigen brandstofleverancier inhoudt dat ze extra tijd op de testbank moet inkopen bij Renault om de power unit af te stellen voor de brandstof, de deal meer dan alleen commerciële voordelen heeft.

“Wij zien het als een voordeel”, stelt Horner, “wij hebben een geweldige relatie met Exxon en dat is al 12 maanden zo. Ze produceren geweldige producten. Hun producten hebben vorig jaar drie Grands Prix gewonnen.”

“Er zijn natuurlijk aanvullende nadelen, omdat we een andere leverancier hebben dan het fabrieksteam betekent dat dat ze meer motoren op de testbank moeten zetten. Daarvoor moeten wij de kosten vergoeden. Maar we zouden het niet gebruiken als we het niet als technisch voordeel zagen. Ze zijn een geweldig bedrijf, ze antwoorden geweldig en heel, heel snel. Wij zien het als een voordeel.”

Horner stelt dat er nog niets gelezen kan worden uit de rondetijden van de afgelopen dagen.

“Het is zo moeilijk om conclusies te trekken. Je krijgt een beetje een idee. Je ziet dat Mercedes in geweldige vorm is, je ziet dat Ferrari er sterk uit ziet. Wij hopen dat we erbij in de buurt kunnen komen.”

“Ik denk dat het geweldig zou zijn voor de F1 als er een paar teams mee kunnen doen dit jaar. Maar vergis je niet, Mercedes begint echt wel als favoriet aan dit kampioenschap.”

 

admin