Home » Actueel » Jos Verstappen: “Ik dacht ‘oh nee’”

Jos Verstappen: “Ik dacht ‘oh nee’”

Jos Verstappen heeft gezegd dat de uitspraken van zijn zoon Max na de Grand Prix van de Verenigde Staten over vermeend valsspelen door Ferrari niet handig waren. Max zei na afloop van de race dat hij niet verbaasd was dat Ferrari in Austin minder snel was op de rechte stukken.

“Dat krijg je als je stopt met valsspelen”, zei de Nederlander schamper.

Die uitspraak werd door Ferrari heel hoog opgenomen. Het team stelde dat er geen enkele aanpassing was gedaan aan haar auto.

Verstappen senior zag het met lede ogen aan.

“Ik dacht ‘oh nee’, maar aan de andere kant begrijp ik Max wel”, zei Jos tegen Ziggo Sport, “Hij is enorm gedreven, hij wil graag winnen. Voor de zomervakantie staat hij op pole-position en heeft hij twee wedstrijden gewonnen. Ze komen terug na de zomerstop en hij heeft gewoon geen enkele kans tegen Ferrari. Dit weekend was dat verschil er niet”.

“Je weet natuurlijk nooit helemaal wat andere teams doen en wat er speelt, maar wat wij in de data kunnen zien is waar we sneller zijn en waar niet. Wat dit weekend bleek is dat wij maar drie tot drieënhalve tiende minder snel waren op de rechte stukken. Tijdens de vorige races was dat verschil tussen de zeven en negen tienden en soms nog veel meer.”

“In de eerste sector op Spa kwamen we zes tot zeven tienden tekort en dat gat was er de afgelopen race niet. Wat ze wel of niet doen weten we niet, maar het feit is wel dat ze nu minder snel waren. Ik denk dat Max daar een beetje op doelde met z’n uitspraak. Het komt natuurlijk heel hard over, maar je kunt niet bewijzen wat ze daadwerkelijk uitvoeren.”

“Het is niet bewezen dat Ferrari vals speelt, laten we dat voorop stellen. Wat echter wel een feit is, is dat Ferrari na de zomerstop ontzettend snel is geworden. Wij hebben gewoon geen kans tegen ze op de rechte stukken”, begint hij zijn relaas.

“Afgelopen weekend in Amerika heeft Red Bull echter iets aan de FIA gevraagd betreffende de fuel flow meter, de hoeveelheid brandstof die die meter doorlaat. Bij een Formule 1-auto mag dat maximaal honderd liter per uur zijn. Daar heeft Red Bull vragen over gesteld en de FIA heeft met een bericht daarop geantwoord. Vanaf dat moment – en dat hebben we ook op de GPS kunnen zien – gaat Ferrari minder hard op het rechte stuk.”

“Ferrari is niet bestraft, maar ik snap Max zijn uitspraak dus wel een beetje, want hij is een winnaar en kan niet tegen oneerlijkheid. En dan is Amerika precies de race waar Ferrari 45 seconden achter de winnaar eindigt, terwijl ze de races ervoor bijna onverslaanbaar waren.”

 

F1-Planet.com