Home » Actueel » Jos Verstappen: “Max moet soms meer nadenken”

Jos Verstappen: “Max moet soms meer nadenken”

Jos Verstappen moest op maandag na de Grand Prix van China toegeven dat hij teleurgesteld was in het verloop van de race van zijn zoon Max. De 20-jarige Nederlander werd in Shanghai bestraft voor het incident met Sebastian Vettel en zag mede door het incident een kans op de overwinning vervliegen. Jos stelde maandag in Peptalk van Ziggo Sport dat de met de gretigheid en het risico dat Max in zijn rijden legt niet per se iets mis is, maar hij stelt wel dat Max in bepaalde situaties meer moet nadenken.

“Ik vind daar niks mis mee”, stelt Jos over de gretigheid van Max, “Ik vind ook nog steeds dat de inhaalactie op Hamilton in Bahrein een goede was. Max zette zijn RB14 er netjes langs en liet hem mooi langs de Mercedes van Hamilton rollen. Hij moet ook wel wat meer risico nemen, omdat de Red Bull qua topsnelheid wat minder is dan Mercedes. Achteraf gezien had hij Hamilton bij het uitkomen van de bocht iets meer ruimte kunnen geven. Hamilton had dat echter ook bij Max kunnen doen, daarom noemen ze het ook een race-incident en hebben ze allebei schuld.”

Jos hekelt het feit dat Max in de media voortdurend onder een vergrootglas wordt gelegd, daar waar acties van andere coureurs volkomen onbelicht blijven.

“Max wordt onder een vergrootglas gelegd en omdat hij zo jong is wordt er nog meer naar hem gekeken. Als je bijvoorbeeld naar het gevecht tussen Alonso en Vettel tijdens de laatste race in China kijkt, merk je dat daar gewoon niet over gesproken wordt. Over de poging van Max bij Hamilton tijdens dezelfde race wordt wel weer veel over gepraat. Ik vind het niet kunnen dat Max zo wordt afgemaakt in de pers. Ik vond die actie op Hamilton nog helemaal niet zo verkeerd. Wat wel helemaal verkeerd was, was de poging bij Vettel. Dat kon gewoon niet en dat was een inschattingsfout.”

Jos is er duidelijk over dat hij niet wil dat Max zijn rijstijl aanpast.

“Ik zie Max morgen en we gaan er over praten. Afgelopen weekend heeft veel pijn gedaan en hier moet over gesproken worden. Max moet in sommige omstandigheden meer nadenken. Ik wil echter niet dat hij zijn rijstijl aanpast, want laten we eerlijk zijn: de start, waarbij hij twee man inhaalde, was perfect. Dat willen we allemaal zien. De andere acties niet en dat moet hij onder controle krijgen. We gaan op een normale manier analyseren wat er gebeurd is. Hij weet het zelf namelijk donders goed. Ik hoef het hem zelf ook eigenlijk niet meer uit te leggen.” Jos is er echter niet boos om: “Ik ben niet boos, maar teleurgesteld. De meeste pijn heeft hij uiteindelijk zelf.”

Jos ontkent dat hij op het circuit gemist wordt door Max. Jos was in Bahrein en China niet aanwezig, naar eigen zeggen om meer tijd voor zichzelf te hebben. Feit is echter ook dat Red Bull nadrukkelijk de wens heeft geuit dat Max in de raceweekends op eigen benen kan staat.

“Ik hoef er niet altijd meer bij te zijn”, zegt Jos. “Hij heeft me niet nodig. Bij bepaalde omstandigheden heb ik echter wel snel in de gaten hoe Max zich voelt en hij erin staat.”

In Baku is Jos er wel weer bij.

“Dat was sowieso de bedoeling. Ik ga ook mee naar Barcelona en Monaco. Ik ben nu twee wedstrijden niet mee geweest, omdat ik ook even aan mijzelf wil denken.”

Op afstand kan Jos echter alles zien en horen.

“Ik hoor alles binnen het team en ik zie dezelfde rondetijden als Olav [Mol] op het circuit ziet, dus ik mis helemaal niks.”

F1-Planet.com