Home » Actueel » Kampioenen geïnaugureerd in FIA Hall of Fame

Kampioenen geïnaugureerd in FIA Hall of Fame

De FIA heeft op maandagavond in Parijs de 33 wereldkampioenen in de Formule 1 geïnaugureerd in haar nieuwe Hall of Fame. De Internationale Automobielfederatie opent in lijn met andere sporten een eregalerij voor de grootste coureurs die de sport heeft voortgebracht.

De onthulling van de Hall of Fame werd bijgewoond door Sir Jackie Stewart, Mario Andretti, Alain Prost, Nigel Mansell, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Fernando Alonso, Sebastian Vettel en Nico Rosberg, die er elk een plek hebben. Naast hen waren familieleden en vertegenwoordigers aanwezig van kampioenen die niet zelf aanwezig waren, onder hen ook familieleden van inmiddels overleden wereldkampioenen.

“De FIA Hall of Fame is gecreëerd om de waarden te benadrukken die wij door de autosport heen koesteren en de kampioenen die een toonbeeld zijn geweest en nog steeds zijn van de waarden van de FIA ten aanzien van toewijding, integriteit, respect en sportiviteit”, zei FIA President Jean Todt, “dit is de eerste fase van een ambitieus project: de FIA Hall of Fame zal snel uitbreiden naar het FIA hoofdkwartier in Genève en andere kampioenen en andere disciplines zullen in de komende jaren in de spotlights staan. Op deze manier zullen we alle FIA kampioenen eren die de geschiedenis van de autosport zo ongelooflijk rijk en inspirerend hebben gemaakt en nog steeds maken.”

Het gala werd opgeluisterd door legendarische auto’s horende bij de meest legendarische rijders, onder meer de Alfa Romeo 158 van Giuseppe Farina, de Ferrari 156 van Phil Hill, de Lotus Climax 25 van Jim Clark, de McLaren MP4/5 van Ayrton Senna en de Ferrari F1-2000 of Michael Schumacher.

De kampioenen werden in oplopende volgorde van hun aantallen wereldtitels geëerd, te beginnen met de 17 enkelvoudig wereldkampioenen in de bibliotheek van de ACF.  drievoudig wereldkampioenen Sir Jackie Stewart en Sir Jack Brabham. Daarna volgden viervoudig wereldkampioenen Alain Prost, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Juan Manuel Fangio werd geëerd als de enige vijfvoudig wereldkampioen en een bijzonder moment was er ten slotte bij de inauguratie van Michael Schumacher. De Duitser werd vertegenwoordigd door zijn manager Sabine Kehm. FIA President Jean Todt was zichtbaar geroerd door de herinneringen aan de zevenvoudig wereldkampioen.

“We weten allemaal dat Michael hier eigenlijk had moeten zijn en ik weet zeker dat hij hier heel graag was geweest”, zei Kehm, “hij had altijd het hoogste respect voor iedereen in deze ruimte en hij zou vereerd zijn. Wat Michael zo speciaal maakte, was wat hem zo succesvol maakte, zoals geldt voor iedereen in deze ruimte, een liefde en een passie voor deze sport.”

De aanwezige kampioenen reageerden lovend op het initiatief van de FIA en koesterden een memorabele avond.

“Ik wil de FIA bedanken voor het mogelijk maken van deze avond voor ons allen”, zei wereldkampioen van 1992, Nigel Mansell, “het is zo’n bijzondere avond. Ik wil ook alle andere coureurs hier feliciteren. Ze zijn allen geweldig.”

Damon Hill trad in 1996 in de voetsporen van zijn vader Graham als eerste zoon van een wereldkampioen die zelf de titel behaalde: “Het is moeilijk voor te stellen dat ik überhaupt wereldkampioen zou worden, dus de sensatie blijft doorwerken en het is zo’n ongelooflijke eer om hier in te worden opgenomen. Je ziet mensen die hier zijn en de namen die genoemd worden – Mario Andretti, Nigel Mansell, Alain Prost en Sir Jackie Stewart en het is moeilijk te geloven dat ik tot dezelfde groep behoor. Dus felicitaties aan de FIA voor het oprichten van de Hall of Fame en dank dat ik daartoe mag behoren.”

Fernando Alonso neemt zich voor om over twee jaar terug te keren: “Ik ben nu een andere serie aan het uitproberen en probeer een aantal idolen te imiteren van toen ik nog een kind was. De Indy 500-ervaring dit jaar, misschien in de toekomst Le Mans. President Todt heeft gezegd dat de Hall of Fame voor endurance racen er in 2019 zal komen, dus ik heb twee jaar!”

Sebastian Vettel was onder de indruk: “Het is ongelooflijk om al die namen te zien, al die gezichten”, zei de Ferrari-coureur, “er zijn er natuurlijk heel veel die ik alleen ken van wat ik heb gelezen, van wat ik heb gezien, maar ik denk dat het een geweldig idee is. Er is zoveel geschiedenis in sport, het is nog steeds zo levend en dankzij evenementen als vanavond, houden we dat in stand. Ik houd van racen, maar naarmate je ouder wordt, verandert je denkwijze en ik denk dat je waardering voor dingen en zeker voor dingen als vanavond alleen maar toeneemt.”

admin