Home » Actueel » Kubica: “In de F1 blijven zal een nog grotere uitdaging worden”

Kubica: “In de F1 blijven zal een nog grotere uitdaging worden”

Williams-coureur Robert Kubica heeft gezegd dat, na het realiseren van zijn comeback in de Formule 1, in de F1 blijven een nóg grotere uitdaging zal worden. Kubica kreeg eind november eindelijk het groene licht van Williams voor een terugkeer op de grid. De lange weg die de 33-jarige Pool sinds zijn zware rallyongeval in februari 2011 had afgelegd naar herstel en terugkeer naar de top was daarmee voltooid, maar de strijd om de stoeltjes in de Formule 1 is intenser dan ooit en van coureurs worden direct resultaten verwacht.

Kubica is zich bewust van de nieuwe uitdaging die hem wacht.

“Het zal niet gemakkelijk zijn om terug te keren in de Formule 1. Ik sta voor een van de grootste en moeilijkste uitdagingen van mijn carrière”, beseft hij, “maar daar was ik ook naar op zoek.”

‘Vorig seizoen was zeker niet gemakkelijk voor Williams, maar de reglementen veranderen en dit zou ons in staat kunnen stellen om weer competitief te worden. Het is niet zo dat we plotseling het te kloppen team zullen zijn, maar we zullen hard werken om de auto beter te maken dan die vorig jaar was.”

“Mijn volgende doel is misschien moeilijker dan terugkeren in de Formule 1: in de Formule 1 blijven. De competitie is heel sterk. Dit zijn de 20 beste coureurs ter wereld. Het zal geen eenvoudige missie zijn, vooral na zo’n lange break.”

“De auto zal heel belangrijk zijn: als wee hem kunnen verbeteren, zal het doel gemakkelijker te bereiken zijn.”

Kubica stond eind 2018 voor een keuze: hij kon terugkeren op de F1-grid bij Williams of ontwikkelingscoureur worden bij Ferrari. Het afslaan van de kans bij Ferrari viel hem niet licht.

“Ik wist wat ik wilde doen, maar soms zijn dingen iets gecompliceerder dan ze er vanaf de buitenkant uitzien”, zegt Kubica.

“Ik had een kans waarvan ik denk dat die heel interessant was en het was niet gemakkelijk om nee te zeggen”, zegt hij over de kans bij de Scuderia.

“Uiteindelijk ben ik een racecoureur – ook al heb ik al een lange tijd niet meer geracet. En die racementaliteit heeft het gewonnen.”

“Ik ben heel blij dat ik dit besluit heb genomen, want het is een grote uitdaging.”

Kubica stelt dat het niet gemakkelijk is om een comeback te maken op het hoogste niveau. Hij moest er net zoveel voor doen als toen hij een debuterend coureur was om een plek te veroveren.

“Het is niet gemakkelijk om F1-coureur te worden. Het is niet gemakkelijk om mensen ervan te overtuigen dat je het kunt en je te vestigen in het F1-paddock. Je moet heel veel rijden om het te doen, want ik heb dit 12 jaar geleden al meegemaakt en uiteindelijk zei ik ‘ik denk dat ik de energie heb om het weer te doen’.”

“Ik maak me geen zorgen en ben niet bang voor deze uitdaging en ik denk dat ik het kan laten werken. Ik heb een geweldige kans en het is een gelukkig einde van een lange reis die ik heb afgelegd.”

Kubica stelt dat de overgang van ontwikkelingscoureur naar racecoureur andere prioriteiten met zich meebrengt.

“Als ik de auto bestuur moet ik in gedachte houden dat ik kwalitatieve informatie en feedback moet geven en dat ik een goede snelheid kan laten zien en niets riskeer”, zei hij.

“Ik moet die benadering nu een beetje aanpassen, want ik moet nu meer voor een team werken dan voorheen, maar nu ook voor mezelf.”

“Ik moet me concentreren op dingen die nuttig zouden kunnen zijn als ik ga racen. Dat is een iets andere benadering.”

F1-Planet.com