Home » Actueel » Kubica verlaat Williams aan het einde van het jaar

Kubica verlaat Williams aan het einde van het jaar

Robert Kubica zal Williams Racing aan het einde van het seizoen verlaten. Dat hebben de coureur en het team in een gezamenlijke verklaring bevestigd.

Kubica keerde in het afgelopen jaar na een afwezigheid van acht jaar sensationeel terug op de F1-grid. Een lange, zware voorbereiding bracht hem uiteindelijk dan toch in stelling om de niet meer verwachte comeback te maken na zijn zware rallyongeval in 2011. De comeback in de F1 viel de Pool echter niet licht. Hij ondervond dat de F1 veel veranderingen heeft ondergaan, het niveau van de coureurs over de gehele linie is verbeterd en de auto’s veel complexer dan de laatste keer dat hij in de F1 reed. De uitgangspositie van Williams was dit seizoen bovendien abominabel nadat het testseizoen van het team laat op gang kwam en er structurele fouten werden ontdekt in het ontwerp van de FW42. Kubica reed daardoor meestal achteraan.

Niettemin behaalde hij in Hockenheim het enige punt dat het team tot nu toe behaalde met een klassering als tiende nadat de beide Alfa Romeo’s werden gestraft voor een verboden engine mapping. Over dat punt is nog onzekerheid. Een protest van Alfa Romeo tegen het besluit van de stewards dient op 24 september aanstaande.

Kubica zei te hebben besloten het team te zullen verlaten om zich te kunnen concentreren op zijn opties voor de toekomst.

“Ik zou het team willen bedanken voor de afgelopen twee jaar en voor hun hulp om mijn comeback in de Formule 1 mogelijk te maken”, zei Kubica, “ik heb genoten van mijn tijd bij ROKiT Williams Racing, zowel als Reserve- en Ontwikkelingscoureur en dit jaar als racecoureur maar ik denk dat het nu het juiste moment is om verder te gaan naar het volgende hoofdstuk in mijn carrière.”

Adjunct teambaas Claire Williams bedankte Kubica voor zijn werk en zei zijn besluit te respecteren.

“Ik wil Robert bedanken voor zijn harde werken en respecteer zijn besluit om het team aan het einde van het seizoen 2019 te verlaten. Robert is een belangrijk lid van het team geweest in zowel zijn rol van Reserve- en Ontwikkelingscoureur als zijn tol als een van onze racecoureurs in 2019. Wij bedanken hem voor zijn aanhoudende inzet in wat een paar moeilijke seizoenen zijn geweest en wij wensen hem het beste bij zijn toekomstige activiteiten.”

Williams zei haar line-up voor 2020 binnenkort bekend te zullen maken.

F1-Planet.com