Home » Actueel » Kubica: “Williams heeft een grens overschreden”

Kubica: “Williams heeft een grens overschreden”

Williams Racing Team heeft volgens Robert Kubica een grens overschreden door de laatste versie van de voorvleugel voorafgaand aan de kwalificatie om “vage redenen” van zijn auto te halen. Dat heeft de Poolse coureur gezegd na afloop van de Grand Prix van Japan.

De 32-jarige Pool crashte tijdens de kwalificatie en haalde na het ongeval in niet mis te verstane bewoordingen uit naar het team over de boordradio. Gevraagd naar die opmerkingen, was hij opvallend open over de kwestie.

“Vrijdag ging heel goed”, zei Kubica, “voor de eerste keer in lange tijd.”

“We hebben de voorvleugel vervangen. Die zou niet echt beter zijn en op de tweede auto gaf die niet echt voordelen of was nog slechter, maar mijn auto voelde veel beter.”

“Maar om vage redenen werd de vleugel op de ochtend voor de kwalificatie eraf gehaald. Ik denk dat er te veel tijd is geweest om erover na te denken op zaterdag.”

“De tyfoon passeerde, maar ik denk dat het besluit niet gerelateerd was op het circuit hier, maar meer nog met andere redenen of keuzes.”

“Vanochtend gaf mij meer tijd om na te denken. Ik wist al bepaalde dingen, maar vanochtend zijn er waarschijnlijk wat grenzen overschreden.”

Kubica stelde dat de vleugel was verwijderd “zonder dat het team me had geïnformeerd en ik denk dat dat niet correct is”.

Kubica had in Rusland ook al een ruzie met het team toen ze hem om onduidelijke redenen vroeg om de auto terug te trekken uit de race. De reden zou een tekort aan onderdelen zijn. Kubica’s sponsor Orlen riep het team daarop formeel ter verantwoording.

“Ik hoopte dat we hier na de echte teleurstelling van Rusland zouden proberen om ons best te doen en dat probeerden we ook op vrijdag. Vrijdag eindigde met best goede gevoelens, maar mijn gevoel was waarschijnlijk te goed.”

“De condities waren anders, maar op vrijdag gebeurde iets wat me behoorlijk wat vertrouwen gaf en mijn gevoel in de auto verbeterde.”

“We zijn iets overeengekomen en op zondagochtend veranderden dingen om wat voor reden dan ook.”

“Ik denk dat het niet een besluit was van mensen die hier aanwezig zijn.”

“Ik wil niet in details treden, maar na Rusland waren we over het geheel teleurgesteld als je als coureur zegt dat je ‘voor het eerst in tijden goed kunt rijden met de auto en ik de auto aan het verkennen ben’. Dat is wat elk team wil, maar om een of andere reden…”

Kubica prees zijn team niettemin voor het werk dat zij verrichtten om de auto opnieuw op te bouwen voor de race.

“De jongens hebben ongelooflijk werk gedaan, niet voor de eerste keer dit jaar en het is echt ongelooflijk wat ze doen met wat we hebben”, zei hij.

“Het is een moeilijke periode. We proberen allemaal ons best te doen en het is ongelooflijk hoe ze in zo’n moeilijk jaar niet opgeven, zoals we allemaal proberen.”

Kubica maakte eerder al bekend het team aan het einde van het jaar te zullen verlaten en is na de gebeurtenissen in Suzuka al begonnen met aftellen.

“Nog 20 sessies te gaan tot het einde van het jaar”, zei hij, “laten we hopen dat er een paar dingen worden opgelost, maar zoals ik zei: vanochtend voor de kwalificatie ben ik heel veel gaan begrijpen.”

Williams stelde dat ze had besloten om de vleugel weer op te bergen om mogelijke schade te voorkomen voor het onderdeel verder kon worden getest.

“Zoals altijd bespreken we vooraf de meest effectieve strategie voor elk raceweekend, maar doen aanpassingen waar nodig. Onze nieuwe voorvleugel had de intentie van een testonderdeel voor dit weekend met het oog op gebruik in een race op een later moment.”

“Door de potentiële impact van tyfoon Hagibis werd alle actie voor zaterdag geannuleerd, gecombineerd met de winderige condities vandaag nam het team het besluit om de nieuwe voorvleugel vandaag niet te gebruiken met het potentiële risico van schade voor we hem verder konden testen in Mexico.”

“Ggegeven de incidenten in de kwalificatie, was dat het juiste besluit.”

F1-Planet.com