Home » Actueel » Kubica wordt reservecoureur bij Williams

Kubica wordt reservecoureur bij Williams

Robert Kubica wordt reservecoureur bij Williams. De Poolse coureur heeft zich neergelegd bij de keuze van het team voor Sergey Sirotkin als teamgenoot van Lance Stroll en heeft een aanbod van het team voor de rol van reservecoureur geaccepteerd. Kubica hoopte dit jaar na een afwezigheid van zes jaar na het zware rallyongeval dat hij in februari 2011 meemaakte terug te kunnen keren op de F1-grid. Hij testte voor Williams in de post-season test, maar het team koos uiteindelijk toch voor Sergey Sirotkin, die evenals Kubica testte in Abu Dhabi.

Toen duidelijk werd dat Williams de onderhandelingen opende met Sirotkin en diens sponsors, die zo’n € 15 miljoen kunnen meebrengen, ging Kubica in de tegenaanval en bood Williams een bedrag van € 1 miljoen per race voor de eerste zeven races om zich te mogen bewijzen. Het team legde dat aanbod uiteindelijk toch naast zich neer, maar bood hem daarentegen wel de rol van reservecoureur aan. Dat aanbod werd aanvankelijk nog afgehouden door Kubica’s management, maar nu duidelijk is dat Williams afkoerst op een bekendmaking van Sirotkin, besloten de coureur en zijn team dit toch te accepteren.

Door het accepteren van de reserverol kan Kubica zijn hoop op een fulltime rol toch levend houden. Hij krijgt in de reserverol de kans om opnieuw te testen en zou aan een aantal vrijdagtrainingen gaan deelnemen.

Williams wil nadrukkelijk niets uitsluiten voor de toekomst, maar oordeelde wel dat hij er op het moment van de tests nog niet klaar voor is. De verschillen tussen de auto’s die hij gewend was te rijden tot zijn ongeval en de huidige generatie F1-auto’s was te groot om nu al de stap te kunnen maken.

Hoewel vanuit het Williams-kamp de kaken nog stijf op elkaar blijven, laat Pirelli’s Race Manager Mario Isola, die de bandentests in Abu Dhabi van dichtbij gade sloeg en alle data tot beschikking heeft voor de bandenontwikkeling doorschemeren dat Kubica eenvoudigweg meer tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de huidige auto’s.

“Ik geloof erin dat Robert een professioneel coureur is met veel ervaring, ook al heeft hij lang niet in een Formule 1-auto gereden”, zei Isola, “maar hij heeft het gevoel. Ik vroeg hem om zijn mening over de banden en hij heeft een heel exact idee ten aanzien van de performance, slijtage, hoe te rijden enzovoort.”

“Het is duidelijk dat het niet vanzelf gaat als je een coureur in een auto zet die zes of zeven jaar niet in een Formule 1-auto heeft gereden en waarbij de auto compleet anders is dan degene die hij achterliet toen hij stopte. De downforce, de banden, alles is anders. Hij reed begin 2011 met onze banden in de pre-season test in Valencia [bij Pirelli’s rentree in de F1], dus het is niet helemaal waar dat hij nooit met onze banden had gereden – hij kon zich snel aanpassen.”

“Maar je kunt niet doen alsof een coureur in zo’n situatie in een auto kan springen en sneller zal zijn dan een coureur die betrokken was bij veel tests of veel races. Geef hem de tijd om zich aan te passen en ons zijn volledige potentieel te laten zien. Ik geloof er nog steeds in dat hij een heel snelle coureur is.”

Isola is blij met de directe en goed onderbouwde feedback die Kubica geeft.

“In zijn opmerkingen is hij heel eerlijk. Hij probeert je geen onzin te verkopen. Hij vindt van een band wat hij je zegt. ‘Ik vind dit prettig, maar ik vind dat niet goed om deze of deze reden’ en dat is het perfecte commentaar voor ons. We moeten het ook weten. Je hoeft tegen mij niet te zeggen ‘Ja, hij is goed, maar…’. Zeg me gewoon dat het niet goed is, want dan moeten we eraan werken. En als het goed is, dan is het goed om te weten dat we een goed product hebben.”

De reserverol van Kubica bij Williams zal in de komende week tegelijkertijd met de aankondiging van Sirotkin worden bevestigd door het team.

 

 

F1-Planet.com