Home » Actueel » Kvyat woest om drive-through-penalty voor rol in crash

Kvyat woest om drive-through-penalty voor rol in crash

Toro Rosso-coureur Daniil Kvyat was na afloop van de Grand Prix van China woest om het besluit van de stewards om hem te bestraffen met een drive-through-penalty voor zijn rol in zijn crash met de beide McLarens in de eerste ronde van de race. Kvyat zat bij het ingaan van Turn 6 aan de binnenkant en begon door een fractie overstuur wat te glijden. Daarvoor was in het overvolle middenveld eigenlijk geen ruimte. Kvyat raakte met zijn achterwiel de McLaren van Carlos Sainz voordat hij, nog verder in onbalans door het contact, ook diens teamgenoot Lando Norris nog raakte. De Toro Rosso raakte de McLaren, die wijd was gegaan bij de exit van Turn 6 en terugkwam via de curbs in de flank. Norris werd daarop gelift en kwam even los van de grond. Alle drie auto’s liepen zware schade op. Kvyat en Norris zouden uitvallen, Sainz zou slechts als veertiende finishen.

De stewards oordeelden nog tijdens de race dat Kvyat een vermijdbare crash had veroorzaakt en legden hem de zwaarst mogelijke straf op voor het vergrijp, de drive-through-penalty. Die heeft in de beginfase van een race een pijnlijke impact, zeker omdat de pitstraat in Shanghai de langste van de kalender is.

“Ik denk dat jullie het hebben gezien. Het was een typische sandwich na de start, dus niets bijzonders van mijn kant. Ik begrijp niet waarom ik er überhaupt voor ben gestraft, vooral met de zwaarste straf, dus we zullen daar nog wel even met de stewards over gaan praten achter gesloten deuren”, zei Kvyat na afloop.

De vraag of hij de McLaren-coureurs al had gesproken, beantwoordde hij haastig met een nee.

“Ik heb ze niet gesproken en hoef ze ook niet te spreken. Als ze mij erover willen spreken, dan sta ik open voor een gesprek.”

De vraag of hij zich niet wil verdedigen na beschuldigingen van andere coureurs, wekten nog meer wrevel.

“Waarom zou ik dat doen? Ik heb mijn mening en dat is het enige dat telt, man.”

Carlos Sainz stelde bij terugkeer in de pits dat Kvyat meer geduld had moeten hebben.

“Ik bid of vraag niet om straffen, ik vraag alleen om iets meer geduld in de eerste ronde”, zei de McLaren-coureur, “het is een heel lange race in Shanghai. Er zijn inhaalmogelijkheden. [Alexander] Albon finishte in de punten vanuit de pitstraat. Dat laat alleen maar zien dat… Natuurlijk is de eerste ronde belangrijk, maar op plekken als Shanghai is het een lange race en je moet gewoon geduldig zijn.”

Lando Norris zei dat hij niets had kunnen doen om de crash die hem korte tijd losbracht van de grond te voorkomen.

“Hij kneep Carlos een beetje af”, zei Norris over Kvyat, “hij moet geweten hebben dat ik aan de buitenkant van Carlos zat en iets voor lag. Ik kwam bijna weg met het contact tussen Carlos en Kvyat of Kvyat en Carlos, maar daarna leidde dat tot contact met mijn auto, dus ik was hier wel onschuldig.”

“Ik heb er niet zoveel van gezien dat ik precies kan zeggen wiens fout het is, maar als de stewards dat [dat de schuld bij Kvyat lag] hebben gezegd, dan is dat jammer voor hem, want hij heeft heeft onze beide auto’s feitelijk uit de race om punten gehaald en dat was mogelijk.”

“Het is nooit leuk om contact met iemand te hebben, dus dat een jongen de race van de beide McLarens verruïneert is heel frustrerend.”

 

F1-Planet.com