Home » Actueel » Leclerc behoudt podiumplaats, boete voor Ferrari

Leclerc behoudt podiumplaats, boete voor Ferrari

Ferrari-coureur Charles Leclerc behoudt zijn derde plaats in de Grand Prix van Abu Dhabi, Ferrari kreeg een boete opgelegd van $50.000. Dat is de uitkomst van het onderzoek van de FIA naar het “significante” verschil in het opgegeven brandstofniveau bij de auto van Leclerc voorafgaand aan de start en de gemeten hoeveelheid bij aankomst op de startopstelling. Toen de keurmeesters van de FIA dat ontdekten, werd Ferrari geïnformeerd dat daarmee een van de recente Technische Instructies omtrent de transparantie over de brandstofhoeveelheden was overtreden. De keurmeesters wachtten met verder onderzoek tot na de race.

In hun rapport na afloop van de race, meldden de keurmeesters dat er een verschil van 4,88 kilogram brandstof was geconstateerd tussen het papierwerk en het daadwerkelijke brandstofgewicht van de Ferrari, die lichter was dan Ferrari had opgegeven. De Stewards besloten de podiumfinish van Leclerc ongemoeid te laten en in plaats daarvan het team te straffen voor de overtreding met een boete.

In hun verklaring stelden de stewards:

“De stewards hebben teamvertegenwoordigers, de FIA Technisch Gedelegeerde en het FIA Hoofd van Technische Zaken voor Single Seaters gehoord. TD/014-19 vereist dat teams de hoeveelheid brandstof die ze in de auto wilde doen voor de ronden naar de grid, de formatieronde, de race, de in-lap en alle benodigde starts aangeven. De Technisch Gedelegeerde kon de brandstofmassa in de tank vaststellen door in lijn met de procedure vastgesteld in TD/014-19 te controleren. Er was een verschil van 4,88 kg tussen de declaratie van het team voor auto 16 en de door de Technisch Gedelegeerde gemeten brandstofmassa.”

“De declaratie van het team was daarom onjuist en dat betekent een overtreding van de Technische Instructie. Dit zorgt vervolgens voor een overtreding van Artikel 12.1.1 van de Internationale Sporting Code. In lijn daarmee hebben de Stewards vastgesteld dat het team een boete opgelegd dient te krijgen van $50.000 voor haar onjuiste declaratie.”

Teambaas Mattia Binotto stelde dat er wat hem betreft geen sprake was van een overtreding, maar van een verschil in metingen door het team en door de FIA.

“Ik denk niet dat er veel uit te leggen is. Er is een discrepantie tussen de verschillende metingen”, zei hij, “wij geloven dat onze metingen juist zijn. Ik denk dat er een meting is die dat niet is, maar het is aan hen.”

“Wij zijn van onze kant tevreden en gaan graag nader in op de details, maar het is geen onderdeel van onze discussie, ons besluit. Dus we wachten eenvoudigweg evenals jullie.”

F1-Planet.com