Home » Actueel » Liberty onthult plannen voor goedkopere en spectaculairdere F1

Liberty onthult plannen voor goedkopere en spectaculairdere F1

Liberty Media heeft op vrijdag tijdens een vergadering in Bahrein met de vertegenwoordigers van de tien Formule 1-teams haar plannen onthuld voor de toekomst van de sport. De nieuwe eigenaren van de Formule 1 deelden eerder al hun zienswijze op een aantal aspecten, maar de concrete planvorming was een proces dat meer tijd in beslag nam. Op vrijdag in Bahrein was ze klaar om de teams te informeren over de de koers die de sport vanaf 2021 zal gaan varen.

F1 CEO Chase Carey en Managing Director Motorsports Ross Brawn lichtten de plannen toe tijdens een 90 minuten durende, besloten sessie. Liberty Media vroeg de teams de details van de plannen nog niet breed te delen, maar de contouren werden al heel snel duidelijk.

De teams werden geïnformeerd over de plannen op de 5 als belangrijkste aangemerkte gebieden: de inkomsten, het bestuur, de sportieve en technische reglementen, power units en kosten.

Power units

De power units moeten goedkoper, eenvoudiger, luider en krachtiger worden en de noodzaak van gridpenalty’s verminderen.
De power units moeten relevant blijven voor het wegverkeer, hybride van aard zijn en fabrikanten in staat stellen om een eigen, unieke power unit te bouwen.
Nieuwe power unit regels moeten aantrekkelijk zijn voor nieuwe toetreders en klantenteams moeten toegang hebben tot gelijkwaardig presterende motoren.

Kosten

Liberty gelooft dat het belangrijker is dat geld bedachtzamer wordt uitgegeven dan hoeveel je uitgeeft.
Bepaalde onderdelen zullen worden gestandaardiseerd, maar differentiatie tussen auto’s moet een kernwaarde blijven
Door het invoeren van een kostenplafond kan de Formule 1 haar positie als de top van de autosport behouden met ultramoderne technologie

Inkomsten
De nieuwe criteria voor inkomstenverdeling moeten meer gebalanceerd zijn, gebaseerd zijn op verdiensten op basis van huidige prestaties en succes belonen voor teams en de Commerciële Rechtenhouder.
De unieke historische franchise en waarde moet en zal worden blijven erken.
Inkomsten zullen worden gebruikt om zowel auto- als motorleveranciers te ondersteunen

Sportieve en technische reglementen
Liberty wil auto’s meer racebaar maken en inhaalmogelijkheden vergroten
Engineering technologie moet de hoeksteen blijven, maar de kwaliteiten van de coureur moeten de dominante factor zijn in de prestaties van de auto
De auto’s moeten en zullen blijven verschillen van elkaar en prestatiedifferentiators behouden zoals aërodynamica, ophangingen en power unit prestaties. Liberty gelooft dat gebieden die niet relevant zijn voor de fans moeten worden gestandaardiseerd.

Bestuur
Wat betreft het bestuur wil Liberty in de toekomst een eenvoudigere structuur voor samenwerking tussen de teams, de FIA en de Formule 1-organisatie.

F1-Planet.com