Home » Actueel » March-medeoprichter Robin Herd overleden

March-medeoprichter Robin Herd overleden

Op dinsdag is engineer Robin Herd overleden. Herd was een van de oprichters van March Engineering, dat met tussenpozen en in verschillende hoedanigheden van 1969 tot 1992 actief was in de Formule 1. Herd, geboren in 1939, studeerde af in engineering aan de Universiteit van Oxford. Hij werkte aanvankelijk voor de Royal Aircraft Establishment en werkte daar onder meer aan de ontwikkeling van de Concorde. In 1965 kreeg hij een baan aangeboden in de autosport door Bruce McLaren toen de Nieuw-Zeelander besloot zijn eigen team te zullen formeren.

Herd ontwierp de eerste Bruce McLaren Racing Formule 1-auto, de M2A, die onder de naam M2B met McLaren achter het stuur debuteerde in de Grand Prix van Monaco van 1966. De M7A voor 1967 werd een racewinnaar. McLaren won er drie Grands Prix mee.

Herd was toen al vertrokken naar Cosworth, waar hij een vierwiel aangedreven F1-auto zou ontwikkelen. De auto zou uiteindelijk nooit racen. In 1969 werkte hij kort voor Frank Williams. Hij sprak met Bernie Ecclestone en Jochen Rindt over het formeren van een eigen F1-team, maar koos uiteindelijk voor een project met jurist en hobbyracer Max Mosley, zijn schoolvriend Alan Rees en Graham Coaker om samen March Engineering te vormen.

March stelde zich tot doel om auto’s te ontwikkelen en die vervolgens te vermarkten. In 1970 stonden er zo al vijf March 701’s aan de start van de Grands Prix. Het merk breidde haar activiteiten razendsnel uit naar de Formule 2, Formule 3, Formule Ford en zelfs CanAm.

Het bedrijf zou een eigen fabrieksteam inzetten, dat zeldzaam successen behaalde. Ronnie Peterson was in 1971 eerste coureur bij het team. Het team zou een debuut bieden aan twee van de bepalende coureurs van het decennium: zowel Niki Lauda als James Hunt debuteerde in een March.

In 1975 won March voor het eerst een Grand Prix. Met enig fortuin won Vittorio Brambilla op een natte baan de Grand Prix van Oostenrijk. Het zou bij dat succes blijven. In 1977 verloor het team de aansluiting met de steeds vermogendere topteams en het fabrieksteam werd verkocht aan ATS. March keerde in de jaren ’80 via samenwerkingen met RAM en later Leyton House nog enkele keren terug in de Formule 1.

De periode met Leyton House zorgde voor interessante ontwikkelingen. Met een piepjonge Adrian Newey in de gelederen zorgde Leyton House March voor een aantal opmerkelijke resultaten en kwam nog ijzig dichtbij een overwinning met coureur Ivan Capelli. Het team zou de miljoenenslag die gaande was in de F1 echter niet kunnen bijbenen en raakte in financiële problemen. Herd verkocht zijn aandeel in March en zou een consultancybedrijf opzetten.

Robin Herd is 80 jaar oud geworden.

F1-Planet.com