Home » Actueel » Max Verstappen wint de Grand Prix van Brazilië

Max Verstappen wint de Grand Prix van Brazilië

Max Verstappen heeft op zondag in São Paulo de Grand Prix van Brazilië op zijn naam gebracht. De Red Bull Racing-coureur was een race lang in gevecht met Lewis Hamilton, die zich met een goede start voorbij Sebastian Vettel werkte.

Verstappen had vanaf pole een goede start en kon een klein gat trekken naar de Mercedes en kon dat gedurende de eerste stint consolideren. Hamilton zou in ronde 21 als eerste naar de pits gaan en dat dwong Red Bull om de undercut van de Mercedes af te dekken en een ronde later ook naar binnen te komen. Evenals Hamilton koos Verstappen voor een nieuwe set zachte banden en daarop zou hij het de Red Bull-coureur even lastig maken. Hamilton dook in Turn 1 voorbij de Mercedes, maar Verstappen zou zich een ronde later revancheren. Hij sloot het gat voor een counterattack van de Engelsman in Descida do Lago aan het einde van het lange rechte stuk en vervolgde zijn weg aan de leiding.

Hamilton was in ronde 44 opnieuw de eerste van de coureurs vooraan in de pits, nu voor de medium band. Verstappen volgde opnieuw een ronde later en behield de leiding. Hij had door de undercut iets ingeleverd van zijn marge en leek even echt te moeten vrezen voor de Mercedes die steeds sterker werd op de gele banden, maar op dat moment moest Valtteri Bottas zijn auto aan de kant zetten en besloot de wedstrijdleiding alsnog de safety car in te zetten. Red Bull stond voor een split second besluit en besloot de Nederlander naar de pits te halen voor een wissel naar de zachte band. Hamilton bleef buiten en dat zou de Mercedes-coureur uiterst kwetsbaar maken op het moment dat de race weer werd vrijgegeven. Verstappen zou er wel alle zeilen voor bij moeten zetten om er voorbij te gaan. Hij deed het buitenom in de eerste bocht en moest elke millimeter asfalt benutten om zich bij het uitkomen van de bocht voor de Mercedes te blijven.

Met het voordeel van de zachte banden kon Verstappen afstand nemen van Hamilton, maar een nieuwe twist met een crash tussen de beide Ferrari-coureurs zou maken dat hij zich opnieuw schrap moest zetten. Hamilton nam de gok en ging naar de pits voor nieuwe banden en zou daarop vol in de aanval gaan in de laatste drie ronden. De Engelsman leek echt nog op de overwinning te kunnen jagen, maar in het infield raakte hij Alexander Albon. De Thai spinde en Hamilton zou in de nasleep worden gepasseerd door Pierre Gasly. Dat haalde de druk weg bij Verstappen, die zijn achtste F1-overwinning kon behalen.

Verstappen was na afloop heel blij met zíjn overwinning.

“Lewis was heel snel, dus ik moest blijven pushen. Bij de pitstops stopte hij steeds een ronde eerder, dus we moesten onze pitstops echt goed doen. Dus we hadden twee keer een goede manoeuvre op hem, dus dat bracht ons op de eerste plek en vanaf dat moment kon ik de race controleren op de banden die ik had.”

“Ongelooflijk. Het was heel leuk en het was geweldig om de race te winnen. Ik lag achter, dus ik kon voluit pushen in mijn outlap om te proberen het gat naar hem te sluiten en dat was mijn enige kans.”

“We wisten we dat we een geweldige topsnelheid hadden gedurende het weekend. Ik was heel blij dat ik er voorbij kwam.”

Meer volgt.

F1-Planet.com