Home » Actueel » McLaren bevestigt Indy 500-deelname met Alonso in 2019

McLaren bevestigt Indy 500-deelname met Alonso in 2019

McLaren heeft bevestigd dat ze in 2019 opnieuw met Fernando Alonso zal deelnemen aan de Indianapolis 500. Alonso debuteerde in 2017 in de belangrijkste Amerikaanse ovalrace. Hij miste daarvoor de Grand Prix van Monaco. Alonso startte als vijfde en voerde het veld gedurende 27 van de 200 ronden aan. Hij zou echter kort voor het einde van de race uitvallen met technische problemen.

McLaren overwoog voor 2019 een volledige inschrijving in het IndyCar-kampioenschap, maar dat stuitte intern op bezwaren. Fracties in het team stelden dat McLaren prioriteit moest leggen bij het weer competitief worden in de Formule 1. Uiteindelijk moest CEO Zak Brown concluderen dat de voorbereidingstijd een volledige inschrijving te kort zou zijn.

Alonso hoopt de Indianapolis 500 te kunnen toevoegen aan zijn indrukwekkende palmares. De Spanjaard jaagt nog altijd op de Triple Crown: de drie belangrijkste races ter wereld: de Formule 1 Grand Prix van Monaco, de 24 Uur van Le Mans en de Indy 500. De eerste twee heeft hij al op zijn naam gebracht, alleen de Indy 500 resteert nog.

“Ik heb al een tijd geleden mijn wens om de Triple Crown te behalen duidelijk gemaakt. Het was in 2017 een ongelooflijke ervaring in Indianapolis en ik wist in mijn hart dat ik daar naar terug moest als ik de kans zou krijgen.”

“Ik ben vooral heel blij dat ik er terugkeer met McLaren. Dat is altijd mijn eerste keuze geweest als het team zou besluiten om het te doen, dus ik ben heel blij dat ze hebben besloten om het door te zetten. Het is een zware race en we moeten het opnemen tegen de beste, dus het zal een enorme uitdaging worden, maar we zijn racers en dat is waarom we racen.”

“Een van de dingen waar ik het meest naar uitkijk is de fans weer te zien. Die zijn absoluut fantastisch.”

McLaren CEO Zak Brown was blij dat hij het nieuws van McLaren’s Indy-deelname kan bevestigen.

“McLaren heeft een lange en trotse relatie met de Indianapolis 500 en het is een kwestie van unfinished business voor ons en Fernando.”

Brown benadrukt dat de deelname aan de Indy 500 het team niet zal afleiden van haar F1-activiteiten of budgetten zal vergen die ten koste zouden gaan van het F1-programma.

“Het is apart raceteam dat gecreëerd zal worden en je weet dat we een groot raceteam zijn met heel veel middelen. En jullie weten dat we een groot raceteam zijn met veel middelen. Ik heb er extreem veel vertrouwen in dat we maximale inzet kunnen leveren voor zowel onze Formule 1- als deze Indy 500-activiteiten zonder dat het een het ander beperkt, anders zouden we er niet aan zijn begonnen.”

“Maar er waren wel een aantal criteria die we moesten halen. Het eerste was dat het op geen enkele wijze onze Formule 1-operatie mocht raken, in welke vorm dan ook. In de tweede plaats moesten we ervoor zorgen dat we Fernando een auto geven die in staat is om te winnen, want we zullen racen als McLaren Racing en tot slot moesten we natuurlijk aan de commerciële kant sponsors en partners vinden.”

“Dus we wilden dit altijd al doen en dat hebben we ook steeds gezegd, maar we moesten ervoor zorgen dat alles op z’n plek werd gelegd en we zijn blij met waar we staan.”

Brown bevestigde niet of McLaren naast Alonso nog een auto zal inzetten en door welke motor de McLaren IndyCar zal worden aangedreven. Wel bevestigde hij dat het team nog steeds plannen heeft voor een fulltime inschrijving in IndyCar na 2019.

“We hebben grote ambities. In de eerste plaats om weer Wereldkampioenschappen en races te winnen in de Formule 1, maar we denken dat de markt waarin de IndyCar Series racet en hoe zij racen interessant is voor McLaren. Dus het is iets dat voor de lange termijn bij ons in beraad is en ik zou zeker graag in de toekomst zien dat we fulltime instappen.”

F1-Planet.com