Home » Actueel » McLaren eiste beperkte rol Alonso bij Toyota

McLaren eiste beperkte rol Alonso bij Toyota

McLaren heeft als voorwaarde voor de deelname van Fernando Alonso aan het World Endurance Championship gesteld dat de prioriteit van de Spanjaard  de Formule 1 is en dat zijn rol bij Toyota moet worden beperkt tot het besturen van de auto. Het team deed eerder deze maand de opvallende concessie dat ze het haar coureur toestaat buiten de Grands Prix-weekends in een ander kampioenschap uit te komen.

“Fernando is in de eerste plaats een McLaren-coureur en een F1-coureur”, stelt McLaren Executive Director Zak Brown, die duidelijke afspraken maakte met Toyota over de rol van Alonso, “Als je aan Fernando denkt, dan denk je in de eerste plaats aan hem als McLaren F1-coureur”.

“Fernando’s rol is in feite beperkt tot het besturen van de raceauto”, zegt hij, “wat betreft commerciële opwachtingen, sponsoractiviteiten, dingen van dien aard, is het heel erg beperkt.”

“Zijn relatie met Toyota is dat hij door ons wordt uitgeleend. Wij hebben afspraken gemaakt met Toyota en die zijn gemaakt om hem in staat te stellen om met de auto te racen, maar niet om de wereld over te reizen met commerciële verplichtingen.”

“Zijn reisschema is zoveel mogelijk beperkt om potentiële sponsorconflicten te voorkomen. Toyota hebben er niet veel, dus er zijn er op dit moment niet veel die een conflict vormen met McLaren, maar als ze een partner vinden die conflicteert met McLaren, dan kunnen we het ons niet veroorloven om Fernando rond te laten lopen met de beeltenissen van een concurrerende sponsor.”

Alonso’s seizoen telt door zijn deelname aan het World Endurance Championship vanaf maart maar liefst 25 raceweekends in een periode van 36 weken. Brown is er echter niet bang voor dat de Spanjaard opgebrand raakt door het volle race- en reisschema.

“Nee, helemaal niet. Wat doet hij anders in die weekends? Hij zou geen F1-auto testen en hij zou niet hier in de simulator zitten. Hij kan [buiten de raceweekends] maar beperkt bijdragen.”

“Wij hebben alles wat we nodig hebben aan het F1-front, dus in het weekend zou hij ófwel in een go-kart zitten, op de golfbaan staan of wat hij dan ook wil doen. In plaats daarvan zit hij in een Toyota WEC-auto. Hij wil zijn vrije tijd doorbrengen in raceauto’s.”

“Hij weet waar hij aan begint. Hij is ongelooflijk goed voorbereid. Hij ging van de 24 Uur van Daytona direct door naar een simulatortest met Toyota. Hij zat voortdurend in auto’s.”

“Ik denk dat hij een heel bijzondere atleet is die dingen kan waar de meeste van ons gek van zouden worden. Ik denk niet dat hij het zou doen als hij niet dacht dat hij op het hoogste niveau kan presteren.”

admin