Home » Actueel » McLaren krijgt boete voor onveilige pitstop Sainz

McLaren krijgt boete voor onveilige pitstop Sainz

McLaren heeft een boete opgelegd gekregen van $5.000 voor de onveilige pitstop van Carlos Sainz in de Grand Prix van Italië. De pitstop van de Spanjaard, die tot op dat moment op de zesde positie had gereden, kreeg een desastreuze afloop toen het rechter voorwiel niet goed vastgezet bleek bij zijn pitstop in de 28e ronde. Sainz kon niet anders dan de auto aan het einde van de pitstraat stilzetten om erger te voorkomen.

Race Control gaf tijdens de race aan dat de stewards het incident na de race zouden beoordelen. Dat deden ze en in lijn met eerdere incidenten, kreeg het team een boete opgelegd.

“De stewards hebben vastgesteld dat de auto in strijd met Artikel 28.13 c) van de FIA Formule 1 Sportieve Reglementen in onveilige conditie werd losgelaten”, stelden de stewards, “wij hebben vastgesteld dat de coureur stopte zo gauw het probleem met het rechter voorwiel duidelijk was.”

Sainz noemde zijn race “een beetje een ramp”.

“Het was van alles wat”, zei hij, “het licht ging op groen en ik dacht dat de auto klaar was, daarna ging hij weer op rood. We hebben de auto weer opgetild, ze hebben de band er weer op gezet, we zetten de auto weer neer en het leek alsof we klaar waren om te gaan, maar toen…”

“Het was een beetje een ramp, maar dit soort dingen gebeuren. We zijn allemaal mensen en we kunnen allemaal fouten maken. Misschien was er ergens iets afgebroken. We zullen het moeten analyseren en verbeteren.”

“Het is wel jammer, want de zesde plaats leek min of meer zeker op de manier waarop het vandaag ging.”

“De Renaults waren sneller en Albon kon mij niet voorbij komen toen hij me naderde op de zachte band en ik dacht dat hij sneller zou zijn op de mediums. Ik had wat problemen na het contact met Albon. We verloren een onderdeel aan de achterkant van de auto en verloren twee of drie tienden per ronde.”

“Maar alles ging goed. Daarna kwam de pitstop en dat was een beetje chaos. Er was miscommunicatie en het is niet goed uitgepakt.”

“Maar de pitstops en de strategie zijn tot nu toe dit jaar steeds goed geweest. Vandaag hebben we misschien acht punten verloren, maar we hebben veel meer punten gewonnen dankzij de strategie en pitstops dan we vandaag hebben verloren, dus het is tijd om te analyseren, te leren en te zien wat we beter hadden kunnen doen, maar we hoeven er niet bedroefd om te zijn.”

“It’s a shame, because sixth place looked more or less secured the ways things were going today,” Sainz added.

“The Renaults were faster and [Red Bull driver Alexander] Albon couldn’t pass me when he caught me with the soft tyre and I thought he would be faster with the mediums. I had some problems after the contact with Albon. We lost a piece at the back of the car and we were losing two or three tenths per lap.

“But everything was going well. Then came the pitstop and it was a bit of chaos and there was a bit of a misunderstanding and we couldn’t make it.

“But the pitstops and the strategy have been very good this year. Today maybe we lost eight points because of it, but we’ve gained a lot more points thanks to strategy and pitstops this year than we we lost today, so it’s time to analyse, to learn what we could have done better, but we don’t need to be too sad.”

F1-Planet.com