Home » Actueel » McLaren onthult papaya oranje MCL33

McLaren onthult papaya oranje MCL33

Het slechtst bewaarde geheim van de afgelopen winter is nu dan uiteindelijk toch onthuld door McLaren: ze heeft haar nieuwe MCL33 uitgevoerd in de originele huiskleur, papaya oranje. Nadat het team vorig jaar het oranje al voorzichtig terugbracht op de MCL32, werd de McLaren-Andretti IndyCar waarmee Fernando Alonso deelnam aan de Indianapolis uitgevoerd in de originele kleur waarin oprichter Bruce McLaren zijn auto’s in de tweede helft van de jaren ’60 uitvoerde. Na de sterke indruk die die achterliet, was de vraag of McLaren die kleurstelling ook terug zou brengen in de Formule 1.

Nadat ze al een aantal ferme hints gaf, maakte McLaren op vrijdagochtend een einde aan alle speculatie. Ze presenteert de MCL33 en die is, op enkele blauwe accenten op de engine cover fin en de vleugels na, volledig in papaya oranje uitgevoerd.

De nieuwe McLaren is een evolutie van de  ontwerpfilosofie die ze vorig jaar inzette onder de nieuwe reglementen. De grootste verandering is de overstap naar de Renault power unit. Het team beëindigde vorig jaar na drie uiterst moeilijke seizoenen de samenwerking met Honda en kijkt nu uit naar een meer solide platform met de bewezen motoren van Renault. McLaren heeft gedurende de winter hard gewerkt om de power unit te integreren in de nieuwe MCL33.  Een andere belangrijke verandering is de komst van de halo.

De McLaren zal in het komende seizoen opnieuw worden bestuurd door Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne. Beide hopen in het komende jaar eindelijk voluit te kunnen gaan.

Fernando Alonso is gedurende de wintermaanden actief gebleven in het racen. Hij nam deel aan de 24 Uur van Daytona en testte met Toyota’s LMP1.

‘Mijn winter voelde wat korter dan gewoonlijk, want ik heb al in de cockpit gezeten voor een 24-uursrace en een aantal sportscar tests! Dat gezegd hebbende, ik kijk er echt naar uit om voor het eerst in drie maanden weer achter het stuur van een Formule 1-auto te zitten.”

“Als ik naar onze nieuwe auto kijk, dan voel ik een enorme sensatie, maar ben ook beducht. Ik weet hoe belangrijk deze auto is voor het team en ik hoop dat die levert zoals we allemaal hopen. Als we de belangrijkste sterke punten van het chassis van vorig jaar hebben kunnen doorontwikkelen en het kunnen koppelen aan een verbeterde Renault power unit, dan denk ik dat we een stap vooruit kunnen zetten. De auto ziet er zeker heel strak en goed doordacht uit en ik denk dat de nieuwe kleur er echt geweldig uit ziet. Hij springt echt in het oog. Ik wil nu gewoon achter het stuur kruipen.”

Stoffel Vandoorne gaat zijn tweede, volledige seizoen in bij het team.

“De komst van een nieuwe auto is altijd een van de meest intense en spannendste momenten van het seizoen. Voor iedereen bij McLaren is dit een belangrijke auto. We weten allemaal hoeveel er afhangt van het succes ervan en we willen allemaal heel graag weten hoe die zal presteren als we volgende week beginnen met de tests”, stelt de Belg.

“Wat mij betreft, ik hoop dat we het seizoen kunnen starten met een stabiel platform dat we snel en gemakkelijk kunnen doorontwikkelen. Het zou geweldig zijn om een paar soepele weken van wintertests te hebben en dan met vertrouwen voor het komende jaar naar Australië te gaan.”

“Ik heb de hele winter hard getraind en voel me zo goed mogelijk voorbereid om terug te keren in de cockpit. Ik ben fit en gefocust, maar ben ook relaxt, want ik denk dat we een heel productieve winter hebben gehad en een heel capabele nieuwe auto hebben ontworpen.”

“Ik kan niet wachten om hem te gaan testen.”

De MCL33 vormt voor het team een belangrijk keerpunt, nu ze de moeilijke jaren met Honda achter zich laat en, met nieuwe successen, hoopt nieuwe sponsors aan te trekken.

“De MCL33 vormt een vers hoofdstuk voor McLaren”, zegt Bestuursvoorzitter Sjeik Mohammed bin Essa Al Khalifa, “een die aansluit bij onze geschiedenis en ons als een gids dient naar onze toekomst. We hebben een paar moeilijke jaren achter de rug, maar dit team heeft keer op keer laten zien dat het sterker terugkomt van elke uitdaging. En voor 2018 is het niet alleen de kleur die de verandering markeert, er is een vastberadenheid en commitment bij iedereen die voor McLaren werkt en we vechten harder dan ooit om terug te keren naar de voorkant van het veld.”

Aandeelhouder Mansour Ojjeh vult hem aan:

“Het is belangrijk dat McLaren zich in het komende jaar probeert te herstellen op het circuit. Naast het circuit hebben we harder gewerkt dan ooit: de auto van dit jaar is het resultaat van een fantastische hoeveelheid teamwork en inzet waar we enorm trots op kunnen zijn. Zoals altijd blijft dit geweldige team zich zelf pushen en ik complimenteer iedereen bij McLaren voor hun onverzettelijke toewijding aan de missie.”

“Het is fantastisch om McLaren’s Grand Prix auto’s te laten terugkeren naar de klassieke papaya oranje kleurstelling waar ze ooit in werden uitgevoerd in de jaren ’60. Ze zien er geweldig uit en onderstrepen de onbevreesde spirit waarmee we het seizoen benaderen.”

“Als team zijn we altijd op ons best als we worden uitgedaagd en ik denk dat dit opnieuw een voorbeeld is van die ontembare spirit.”

Executive Director Zak Brown commemoreerde aan Bruce McLaren, die McLaren 55 jaar geleden oprichtte.

“Het McLaren-team is opgericht door een dappere pionier en sindsdien heeft het dapperheid als kernwaarde. Of het nu met dappere coureurs is, dappere leiders of zwaarbevochten resultaten, dit team heeft zich altijd teruggevochten. En we zien 2018 absoluut als het jaar waarin McLaren weer dichter bij de voorkant van het veld zal komen, zal vechten met teams en coureurs en daarmee hopen we fortuinlijker te zijn.”

“We hebben een uitstekend team, een nieuwe motorenpartner en een aantal fantastische nieuwe partnerships.”

“Onze terugkeer naar een papaya oranje kleurstelling voor dit jaar was niet alleen een emotioneel besluit, het laat ook zien dat we luisteren naar onze fans, onze binding met hen en de Formule 1-gemeenschap als geheel versterken. We willen dat McLaren respect afdwingt, op en naast het circuit en denken dat dit een goed startpunt is. We willen iedereen laten zien wat dit team bijzonder maakt, of dat nu onze fans of onze partners zijn – er is ruimte voor meer op onze reis.”

Racing Director Eric Boullier is blij met het werk dat is verricht door het team.

“Ik denk dat het hele team trots is op deze auto. De ontwerp-, engineering- en aërodynamica-afdelingen hebben ongelooflijk werk verricht door een nieuwe auto met een nieuwe power unit op te leveren in een extreem kort tijdskader. We hebben nooit de gemakkelijke route gekozen of een kortere weg gezocht voor een proces of een oplossing en het resultaat is een auto die er goed en verzorgd uitziet.”

“Dat gezegd hebbende, we hebben geen illusie dat de hegemonie aan de voorkant niet moeilijk te versplinteren is en dat het middenveld vol zal zijn van goed uitgeruste, ervaren teams met heel veel te bewijzen. Wij zijn nederig over de uitdaging die voor ons ligt, maar we voelen ons goed voorbereid, hebben een solide pakket waar we op voort kunnen bouwen en dat we kunnen benutten naarmate het seizoen vordert. We hebben twee uitstekende coureurs die het verschil zullen maken in de races.”

“Bij McLaren zijn we allemaal racers – zo eenvoudig is het. We gaan hard pushen en we zullen harder racen dan ooit.”

McLaren zal de MCL33 op vrijdag op het circuit van Navarra aan een eerste shakedown onderwerpen tijdens een filmdag, voordat na het weekend de wintertests beginnen.

F1-Planet.com