Home » Actueel » McLaren staat Alonso deelname aan WEC toe

McLaren staat Alonso deelname aan WEC toe

McLaren heeft Fernando Alonso groen licht gegeven voor deelname aan het World Endurance Championship in het komende seizoen. Dat heeft McLaren op dinsdag bekend gemaakt. De Spanjaard zal, parallel aan het Wereldkampioenschap Formule 1, met Toyota Gazoo Racing deelnemen aan het WEC en de 24 Uur van Le Mans.

Het nieuws volgt op Alonso’s deelname aan de 24 Uur van Daytona met een Ligier van Zak Brown’s United Autosport. Het Daytona-avontuur was Alonso zo goed bevallen, dat hij zijn team verzocht in het komende jaar te mogen deelnemen aan het WEC. McLaren stemde daarmee in op voorwaarde dat hij de Formule 1 prioriteit zal geven. Het betekent dat hij in 2018 geen Grands Prix zal missen en daarom de 6 Uur van Fuji aan zich voorbij zal laten gaan. Die race wordt in hetzelfde weekend verreden als de Grand Prix van de VS.

Alonso jaagt nog altijd zijn droom na om de ‘Triple Crown’ te behalen: een overwinning in de Grand Prix van Monaco, de Indianapolis 500 en de 24 Uur van Le Mans. Een zege in Monaco heeft hij al, in Indianapolis waagde hij vorig jaar een eerste poging en in komend jaar volgt een eerste deelname aan de 24 Uur van Le Mans.

Hij testte in december al in Bahrein met de Toyota LMP1 in Bahrein en zal in 2018 teamgenoot worden van Sebastien Buemi en Kazuki Nakajima.

McLaren’s Executive Director Zak Brown stelt dat hij Alonso de kans om in Le Mans te racen met een topteam als Toyota niet wilde onthouden.

“Het is geen geheim dat Fernando wil deelnemen aan de 24 Uur van Le Mans. En ik denk dat iedereen binnen onze organisatie inziet dat een gemotiveerde, hongerige en gelukkige coureur van wereldklasse als Fernando een formidabele aanwinst is voor elk team ind e F1”, stelt Brown, “Vorig jaar namen we gezamenlijk het besluit om met Fernando in de Indy 500 te racen in plaats van de Grand Prix van Monaco. Maar wij hebben altijd gezegd dat we elke mogelijkheid per casus zouden overwegen en we weten allebei dat in 2018 onze hoogste prioriteit is succes in de Formule 1.”

“Net als Fernando zijn we bij McLaren racers in hart en nieren en ons team is gebouwd op een dappere traditie van strijden en slagen in verschillende vormen van de sport. Even belangrijk is het vertrouwen dat niets ons afleidt van ons nummer 1 doel, de Formule 1. Na een goede evaluatie zijn we ervan overtuigd dat dat bij dit programma niet het geval is en dat McLaren’s belangen voorop staan.”

Alonso was blij met de instemming van zijn team.

“Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik de ‘Triple Crown’ van de autosport wil behalen – de Grand Prix van Monaco, de Indy 500 en de 24 Uur van Le Mans. We hebben vorig jaar Indy geprobeerd. We kwamen dichtbij, maar grepen er net naast. Dit jaar heb ik de kans om McLaren te bedanken dat ik voor de overwinning in Le Mans mag racen. Het is een grote uitdaging, er kan veel fout gaan, maar ik ben er klaar voor. Ik ben voorbereid en kijk uit naar het gevecht.”

“Mijn deal om in het WEC te racen was alleen mogelijk door een goede verstandhouding en de sterke relatie die ik heb met McLaren en ik ben heel blij dat ze naar me hebben geluisterd en hebben begrepen wat dit voor mij betekent.”

“Ik zal deze uitdaging zeker niets af laten doen van mijn belangrijkste doel, de Formule 1 met McLaren. In 2018 is mijn doel om bij alle Grands Prix competitief te zijn en ik weet zeker dat we er dichtbij zijn om dat te bereiken.”

Alonso kijkt uit naar de 24 Uur van Le mans met het team van Toyota.

“Ik vind het heel spannend om voor de eerste keer deel te nemen aan de 24 Uur van Le Mans. Het is een race die ik al heel lang van dichtbij volg en het is altijd mijn ambitie geweest om ooit deel te nemen. Endurance racen is een andere discipline dan het racen met single-seaters en ik heb genoten van mijn eerste kennismaking daarmee in Daytona. Ik kijk ernaar uit om met Sébastien en Kazuki samen te werken en van hen te leren. Beide zijn zeer ervaren endurance coureurs. Het zal een steile leercurve voor me worden, maar ik ben klaar voor de uitdaging en kan niet wachten om te beginnen.”

F1-Planet.com