Home » Actueel » McLaren weigerde bod van Toro Rosso voor Norris

McLaren weigerde bod van Toro Rosso voor Norris

McLaren heeft een bod van Toro Rosso op de diensten van reservecoureur Lando Norris naast zich neergelegd. Dat meldt de BBC op woensdag. Norris, die leider is in de stand om het Formule 2-kampioenschap, zou bij het Italiaanse team versneld kunnen promoveren als vervanger van Brendon Hartley, die het moeilijk heeft in de beginfase van zijn F1-carrière. Norris zou dan voor de rest van 2018 kunnen instappen.

McLaren heeft het bod van Red Bull’s tweede team, dat haar naar verluidt voor de Grand Prix van Spanje benaderde, afgewezen. Het team wil Norris’ geplande opleidingsprogramma voortzetten. Onderdeel daarvan is zijn Formule 2-programma met Carlin Motorsport, dat hij juist zo sterk is begonnen. Met 1 overwinning en 3 derde plaatsen voert hij momenteel het klassement aan. Hij zou zijn F2-programma vrijwel zeker moeten opgeven als hij vervroegd de stap zou maken naar de Formule 1.

Een ander struikelblok zou naar verluidt Toro Rosso’s eis zijn geweest om voor 2019 de eerste optie te hebben op de diensten van Norris. Dat zag McLaren al helemaal niet zitten. Het team uit Woking weegt haar opties voor 2019 en die bestaan naast de huidige coureurs Fernando Alonso, Stoffel Vandoorne dus ook over het jonge, Britse supertalent.

Het contract van Fernando Alonso loopt aan het einde van het jaar af en de Spanjaard denkt na over zijn toekomst. Mocht hij vertrekken, dan is Norris nu al zijn natuurlijke opvolger, maar ook als Alonso blijft, zou McLaren hem kunnen promoveren naar het raceteam, dan mogelijk ten koste van Stoffel Vandoorne, die zelf in de belangstelling staat van Renault.

Op basis van het contract van Norris met McLaren zou het team de Engelsman voor 1 oktober van dit jaar een racestoeltje in de Formule 1 moeten aanbieden, anders zou hij aan het einde van die maand een vrij man zijn en zou hij nog dit jaar bij een ander team aan de slag kunnen.

“Wij zijn niet verrast dat andere teams onze coureurs benaderen”, stelt een woordvoerder van McLaren, “ze zijn duidelijk net zo overtuigd als wij van zijn talent.”

Toro Rosso heeft niet gereageerd op het nieuws. Het Italiaanse team en Red Bull worden er wat door in verlegenheid gebracht, want in Monaco nog stelde Red Bull’s Dr. Helmut Marko dat het niet de intentie van Red Bull is om Hartley nu al te vervangen.

“Dat is op dit moment niet de intentie”, zei de Oostenrijker daar.

Hartley, die in Monaco zelf nog stellig ontkende dat zijn positie onder druk staat, moet dus na zes Grands Prix in het seizoen dus al vrezen voor zijn stoeltje, al lijkt een en ander door het weigeren van McLaren wat tot bedaren te zijn gekomen. Door het superlicentiesysteem en doorlopende contracten van coureurs in hun diverse kampioenschappen zijn de opties om de Nieuw-Zeelander nog in het lopende seizoen te vervangen beperkt.

F1-Planet.com