Home » Actueel » Mekies verlaat de FIA voor technische rol bij Ferrari

Mekies verlaat de FIA voor technische rol bij Ferrari

De FIA heeft opnieuw een fikse aderlating moeten ondergaan nu Hoofd Veiligheid en Adjunct Racedirecteur Laurent Mekies te kennen heeft gegeven de Automobielfederatie te willen verlaten voor een nog niet nader gespecificeerde technische rol bij Ferrari. Hij zal bij de Scuderia direct rapporteren aan Technisch Directeur Mattia Binotto.

Het vertrek van de Fransman volgt amper zes maanden nadat duidelijk werd dat Hoofd Technische Zaken, Marcin Budkowski zou vertrekken naar Renault. Die transfer deed eind vorig jaar veel stof opwaaien, omdat de Pool op basis van zijn Zwitserse contract maar drie maanden opzegtermijn had, terwijl hij vanuit zijn functie beschikte over gevoelige, competitieve informatie van alle teams.

Het vertrek van Mekies komt bijzonder ongelegen voor de FIA. Hij vervulde de afgelopen jaren als Hoofd Veiligheid een cruciale rol in de verbetering van de veiligheid op de circuits en bij de introductie van de halo cockpitbescherming. Als Adjunct Racedirecteur was hij voorbestemd om binnen afzienbare tijd Charlie Whiting op te volgen. De Engelsman bereikte vorig jaar de pensioengerechtigde leeftijd en zou nog hooguit enkele jaren doorgaan in zijn rol.

“Na meer dan drie jaar bij de Fédération Internationale de l’Automobile, zal FIA Directeur Veiligheid en Adjunct F1 Racedirecteur Laurent Mekies de federatie verlaten”, stelt de FIA in een verklaring.

“De heer Mekies kwam in oktober 2014 naar de FIA als Directeur Veiligheid en werd verantwoordelijk voor alle veiligheids- en medische zaken voor de FIA voor al haar kampioenschappen, evenals R&D en homologatieactiviteiten, voor het circuit en voor de weg.”

“Begin 2017 werd hij naast zijn bestaande verantwoordelijkheden benoemd tot Adjunct F1 Race Directeur. In die rol werkte hij in het F1-seizoen 2017 naast F1 Race Directeur Charlie Whiting, waarbij hij zich hoofdzakelijk met sportieve zaken bezighield.”

“Tot zijn vertrek bij de FIA, eind juni, zal de heer Mekies doorgaan als F1 Directeur Veiligheid. Hij zal echter onmiddellijk alle Formule 1-verantwoordelijkheden neerleggen en zal niet langer betrokken zijn in welke Formule 1-kwestie dan ook. Hij treedt met onmiddellijke ingang terug als Adjunct F1 Racedirecteur.”

Mekies zal dus, evenals Budkowski, een opzegtermijn van drie maanden in acht nemen, maar de verwachting is dat hij niet lang voor het einde van het jaar aan de slag zal gaan bij Ferrari. Renault verdubbelde uiteindelijk onder druk van haar concurrenten de afkoelperiode van Budkowksi tot zes maanden. Mekies heeft als Adjunct Racedirecteur betrokken bij zaken als integratie van de halo en de uitvaardiging van Technische Instructies aan de teams en fabrikanten eveneens over competitieve informatie beschikt en zal zeker niet eerder dan het laatste kwartaal in zijn nieuwe functie kunnen beginnen.

Mekies begon in de 2000’s in de F1 bij Asiatech dat in 2001 V10-motoren leverde aan Arrows. Mekies stapte over naar Minardi, waar hij als Chief Race Engineer de transitie meemaakte naar Toro Rosso. Mekies bleef tot 2014 bij het Italiaanse team, waar hij vanaf 2012 de eindverantwoordelijkheid had voor de prestaties van de auto’s.

 

F1-Planet.com