Home » Actueel » Pirelli: “F1-auto’s in 2018 anderhalve seconde sneller”

Pirelli: “F1-auto’s in 2018 anderhalve seconde sneller”

De F1-auto’s zullen in het seizoen 2018 naar verwachting gemiddeld anderhalve seconde per ronde sneller zijn dan in het afgelopen jaar. Dat voorspelt Pirelli’s Racing Manager Mario Isola. De Italiaan stelt dat Pirelli’s prognoses zijn dat de nieuwe, overwegend zachtere banden de auto’s nog sneller zullen maken. Pirelli heeft voor die inschatting inmiddels een duidelijke onderbouwing. Tijdens de post-season test in Abu Dhabi werd door alle teams twee dagen getest met de nieuwe compounds en het merk heeft daardoor een behoorlijke hoeveelheid data over de banden.

“Ik denk dat we dit jaar snellere tijden zullen zien, want we mogen niet vergeten dat de ontwikkeling van de auto’s zo’n seconde per ronde verschil maakt.”

“Daarbij plannen we voor het begin van het seizoen zachtere banden dan in 2017 ter beschikking te stellen. Daarom luidt mijn prognose dat we in vergelijking met vorig jaar gemiddeld 1,5 seconde per ronde sneller zullen zijn. Dat is natuurlijk veel en opnieuw een grote stap”, stelt Isola.

Pirelli introduceert dit jaar twee nieuwe compounds: een nieuwe Super Hard compound, die waarschijnlijk vooral als reserve zal gaan gelden voor circuits of omstandigheden waarin het merk nog niet zeker is van haar zaak en een nieuwe Hypersoft band, die nóg zachter is dan de ultrasoft.

“In Abu Dhabi was dit rubber [de hypersoft] een seconde sneller dan de ultrasoft band. Het is ook een behoorlijk extreme samenstelling”, stelt Isola, “de afbouw [van grip] is natuurlijk hoog. Dat was in Abu Dhabi al zichtbaar. Maar dat wordt geaccepteerd.”

“Het is een zeer zachte compound en daarom nemen we ook drie verschillende compounds mee naar elk raceweekend”, zegt hij, “ik wil hem niet tot kwalificatieband bestempelen., want we hebben hem samengesteld om ook in een aantal straatraces ingezet te kunnen worden. Ik zou deze band graag in een aantal races ingezet zien worden. De klassieker van Monaco zal waarschijnlijk het eerste raceweekend zijn waarin die wordt ingezet.”

 

F1-Planet.com