Home » Actueel » Pirelli: “Het gaat erom dat de coureurs kunnen aanvallen”

Pirelli: “Het gaat erom dat de coureurs kunnen aanvallen”

Bandenfabrikant Pirelli stelt dat ze dit jaar met de banden een iets conservatievere benadering heeft gekozen als het gaat om de slijtage om de coureurs in staat te stellen om meer aan te vallen. De banden zijn in het verleden vaak bekritiseerd voor de slijtage, waardoor coureurs niet tot de limiet konden gaan en uit voorzorg in lift and coast afstellingen gingen rijden.

“Door middel van simulatie hebben we geprobeerd om met een aantal strategieën te komen om beter te begrijpen hoe de banden kunnen reageren op veranderingen”, stelt Pirelli’s F1 Manager Mario Isola.

“Vorig jaar hebben we besloten om veel zachter te gaan vergeleken met 2017 toen de banden breder werden. We hadden toen een conservatieve benadering voordat we naar een agressievere wisselden voor 2018. Maar het resultaat was dat de teams de snelheid gingen controleren om maar één stop te hoeven maken en niet te veel tijd te verliezen in de pitstraat.”

“Dus we hebben het besluit genomen om dit jaar iets conservatiever te zijn zodat coureurs meer kunnen pushen in plaats van constant de lift and coast-optie te gebruiken die ze niet echt kunnen waarderen. En omdat er een nieuw aërodynamicapakket is en 5 kilo extra brandstof, zullen ze ook minder beperkingen hebben en hopelijk hebben ze meer mogelijkheden om aan te vallen.”

“We hebben wat simulaties gedaan met de teams waarmee we de veranderingen voor dit jaar konden inschatten. Er zou minder downforce moeten zijn, maar ik geloof dat bepaalde teams het snel zullen terugvinden door ontwikkeling.”

“Dat is een factor waar we rekening mee moeten houden, want we hebben in december onze vastgestelde banden geïntroduceerd, maar ze zullen het hele jaar worden gebruikt en de auto’s zullen flink worden verbeterd. Dus we hebben teams die simulaties leveren van wat zij geloven dat de performance aan het begin en aan het eind van het seizoen zal zijn zodat wij de compounds in die bandbreedte kunnen ontwikkelen.”

“Minder downforce betekent waarschijnlijk meer glijden en meer glijden betekent dat het oppervlak wat meer oververhit raakt. Wat wij hebben gedaan, is de constructie van de band een klein beetje te herzien door het loopvlak wat dunner te maken en nieuwe materialen te gebruiken die iets beter met hitte om kunnen gaan zodat de compounds beter bestand zijn tegen blaarvorming.”

Pirelli gaat terug naar een raamwerk van drie bandentypen per race: hard, medium en soft, waarbij Pirelli die prepareert op basis van de vijf beschikbare compounds, C1 tot en met C5 genoemd. Ze laat daarmee haar ‘regenboogconcept’ los met namen als hypersoft, ultrasoft en supersoft.

“Ik was persoonlijk wel voorstander van het “regenboogsysteem”, maar we moeten accepteren dat een aantal toeschouwers die op zondag naar de races kijken niet geïnteresseerd zijn in bandengesprekken.”

“In dat opzicht, maakten de regenboogkleuren hun het leven moeilijker, vooral toen we gele of paarse compounds introduceerden om de boel wat op te schudden. De FIA en FOM gaven ook toe dat het waarschijnlijk te complex was, dus we moesten een oplossing vinden vinden en dat leidde tot het idee van drie compounds en kleuren per race.”

“Deze oplossing heeft wel impact op ons werk, maar we produceren batches banden voor elke Grand Prix om ervoor te zorgen dat die in verschillende perioden van het jaar constant blijven.”

“De teams letten heel sterk op details en met dit systeem kunnen we ook verschillende kleuren te gebruiken voor dezelfde compound. Dus ik geloof dat deze nieuwe structuur gemakkelijker te begrijpen zal zijn als je in gedachte houdt dat de witte de hardste is, de rode de zachtste en de gele is die in het midden. Maar ik heb online gelezen dat er nu al mensen kritisch zijn op deze nieuwe keuze, maar je kunt het nooit iedereen naar de zin maken.”

F1-Planet.com