Home » Actueel » Pirelli onthult bandenselecties voor Spa en Monza

Pirelli onthult bandenselecties voor Spa en Monza

Bandenfabrikant Pirelli heeft op maandag de individuele bandenselecties bekendgemaakt voor de Grands Prix van België en Italië. De twee Grands Prix worden na de zomerbreak in opeenvolgende weken verreden in respectievelijk de weekends van 24 tot en met 26 augustus en 31 augustus tot en met 2 september.

Pirelli neemt naar beide Grands Prix de compounds uit het midden van haar bereik mee: de witte P Zero Medium, de gele P Zero Soft en de rode P Zero Supersoft. In de selecties van in totaal dertien bandensets zijn drie sets verplicht: één van elk van de drie beschikbare compounds: de twee hardste voor de race, de zachtste – de Supersoft – voor Q3 van de kwalificatie. De overige tien konden de coureurs naar eigen inzicht selecteren.

Hoewel de compounds voor de twee races in Spa-Francorchamps en Monza dezelfde zijn, zijn de compoundselecties van de coureurs zichtbaar verschillend. Zijn de coureurs voor Spa nog overwegend voorzichtig en spreiden ze hun kansen over de drie verschillende compounds met het oog op de uiteenlopende weersomstandigheden die er in de Ardennen kunnen heersen. Voor Monza zijn de verwachtingen zekerder van zomerse omstandigheden en zijn de selecties overwegend zachter.

Voor Spa-Francorchamps bestaat 56 procent van Pirelli’s vracht droog-weer-banden uit Supersofts naast 29 procent Soft en 15 procent Medium. Voor Monza is dat 66 procent  Supersoft tegenover 22 procent Soft en 12 procent Medium.

Williams-coureur Sergey Sirotkin is voor de Grand Prix van België het meest offensief met 9 sets Supersofts, 3 sets Soft en alleen de verplichte set Medium. Zijn teamgenoot Lance Stroll heeft eveneens 9 sets Supersoft, maar 2 sets Medium en 2 sets Soft. McLaren-coureurs Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne spreiden hun sets volledig over de drie compounds: met 4 sets van de Supersoft, 5 sets Soft en 2 sets Medium.

De topteams zijn aanzienlijk behoudender. Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen en Max Verstappen kozen 7 sets van de Supersoft. Räikkönen en Verstappen combineren die met 5 sets Soft en alleen de verplichte set Medium. Sebastian Vettel heeft 4 sets Soft en een set extra van de Medium. Alleen Daniel Ricciardo koos 8 sets Supersoft naast 3 sets Soft en de verplichte set Medium banden. Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas kozen 6 sets Supersoft, 4 sets Soft en 3 sets Medium.

Voor de Grand Prix van Italië kiezen de coureurs van Ferrari, Force India en Sauber de aanval met 10 sets Supersoft. Vettel heeft daarbij alleen de verplichte set Soft en 2 sets Medium. Kimi Räikkönen’s selectie is precies omgekeerd met 2 sets Soft en alleen de verplichte set Medium. Mercedes en Red Bull Racing zijn iets behoudender. Hamilton en Bottas kozen 8 sets Supersoft naast, voor Hamilton, 3 sets Soft en 2 sets Medium, en voor Bottas 4 sets Soft en 1 set Medium.

Daniel Ricciardo koos dezelfde selectie als Hamilton. Max Verstappen is nog iets behoudender met 7 sets Supersoft, 5 sets Soft en de verplichte set Medium. Ook nu is McLaren het meest behoudend met voor Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne 7 sets Supersoft, 4 sets Soft en 2 sets Medium.

Alle compoundselecties op een rij:

 

F1-Planet.com