Home » Actueel » Pirelli onthult kleuren voor 2019

Pirelli onthult kleuren voor 2019

Bandenfabrikant Pirelli heeft op vrijdagavond in Austin de kleuren onthuld waarin ze de banden zal uitvoeren in 2019. Op expliciet verzoek van de F1 Group voert ze een verregaande vereenvoudiging door in het aantal onderscheiden compounds en kleuren van de banden die ze meeneemt naar de Grands Prix. Het merk zal volgend jaar alleen nog onderscheid maken tussen de “Hard”, “Medium” en “Soft” compounds, uitgevoerd in vaste kleuren: wit voor de harde compound, geel voor de medium en rood voor de soft.

Daarmee komt er een einde aan het brede spectrum dat Pirelli eerder haar “Regenboog” van F1-compounds noemde met daarin compounds als de Supersoft, Ultrasoft en Hypersoft. De hardheid van de banden zal per weekend wel verschillen, maar voor het brede publiek voor die race herkenbaar zijn als de harde, medium of soft band voor dat weekend.

“Wij willen de regenboog elimineren, want we hadden te veel kleuren, dus wij wilden er uiteindelijk maar drie hebben”, zei Pirelli F1 Manager Mario Isola.

Voor de fanatici zal ze de compounds voorzien van een nummer, zodat zij de hardheid van de banden nog wel kunnen volgen. De compound die in het ene weekend de harde band is, zou in een ander weekend als de medium ingezet kunnen worden.

“Het idee is om elke compound een nummer te geven. Daar zijn we nog over in gesprek”, zegt Isola, “ik heb een gesprek gevoerd met engineers en zij geven de voorkeur aan een letter voor het systeem. Maar we zullen een duidelijke identificatie hebben voor elke compound.”

“Dus als we vijf compounds homologeren, zal er en 1, 2, 3, 4 en 5 zijn en wij zullen jullie de informatie op voorhand geven zodat jullie weten dat voor deze race de hard de nummer 2 is, de medium is 3 en de soft is 4. Zo kun je vergelijkingen maken over verschillende circuits, maar voor de toeschouwers zijn er drie kleuren.”

“We zullen iedereen vooraf de informatie geven, want teams moeten hun keuze maken, hun selecties, maar zij worden niet vergeten.”

Isola denkt niet dat de nummers van de compounds uiteindelijk ook op de banden zelf zichtbaar zullen zijn.

“Voor een individuele race is het de harde, medium en zachte compound. Het is niet echt noodzakelijk om dat nummer ook op de band te hebben.”

F1-Planet.com