Home » Actueel » Pirelli test voor het eerst met 18-inch banden

Pirelli test voor het eerst met 18-inch banden

Bandenfabrikant Pirelli heeft op donderdag in Le Castellet voor het eerst getest met 18-inch banden voor het seizoen 2021. De Formule 1 zal in het nieuwe tijdperk met 5-inch grotere wielen rijden: 18 ten opzichte van de huidige 13-inch. De Italianen hebben het eerste prototype van de band inmiddels klaar en die werd op donderdag voor het eerst getest door Renault-testrijder Sergey Sirotkin.

Renault bouwde speciaal voor de test een van haar 2018-auto’s om tot testauto. Die kreeg onder meer een verstevigde wielophanging en extra zachte schokdempers om het gebrek aan vering in de 18-inch band te compenseren.

“Dit is de eerste, echte test met 18-inch banden op een aangepaste auto, een nieuwe auto”, stelde Pirelli’s F1 Manager Mario Isola, “dus alles is nieuw en er zijn heel veel vraagtekens.”

“Maar het is belangrijk voor ons om al in september te beginnen, want dan hebben we in ieder geval tijd om te reageren als we gedrag zien dat we niet hadden voorspeld in onze simulaties.”

Isola stelde dat op de eerste dagen met de nieuwe banden nog niet veel kilometers mogen worden verwacht.

“Het werk zal met name gericht zijn op de constructie. We beginnen met een basis compound, iets wat we kennen omdat de eerste stap het vaststellen van de constructie is.”

“We kunnen niet na één test de constructie al vaststellen, maar we beginnen met een constructie die een bekende basis geeft. We hebben een aantal varianten van de constructie die we bij deze test zullen testen.”

“Het is moeilijk om te voorspellen hoe het gaat lopen en we hebben geen idee hoeveel kilometers we zullen kunnen maken om het te bereiken, want het is de eerste test. Normaal gesproken richten we ons op 600, 650 kilometer per dag bij normale 13-inch tests. Het is waarschijnlijk daarom dat we bij de eerste test op 18-inch banden wat minder kilometers maken.”

F1-Planet.com