Home » Actueel » Pirelli verdedigt aanpassing banden voor Barcelona

Pirelli verdedigt aanpassing banden voor Barcelona

Bandenfabrikant Pirelli heeft na de Grand Prix van Spanje in Barcelona haar besluit om voor het weekend over te gaan tot aanpassing van de banden verdedigd. Het merk voerde de banden uit met een dunner loopvlak in een poging om extreme blaarvorming tegen te gaan. Ze deed dat nadat een aantal teams zich had beklaagd over het nauwe werkkader van de huidige generatie banden en hun vrees voor een dramatisch weekend als die banden op een circuit als Circuit de Catalunya aan een een nog extremer op de proef gesteld zouden worden.

Het besluit was omstreden, omdat die duidelijk in het voordeel leek uit te pakken van Mercedes, dat een van de teams was dat zich erover had beklaagd. Waar Ferrari veel meer dan in eerdere weekends moest zoeken naar grip, was Mercedes weer als vanouds dominant.

Pirelli’s Racing manager Mario Isola stelde na afloop van de race dat het waarschijnlijk de juiste keuze was geweest.

“Als je een hoge mate van blaarvorming hebt, die alle of de meeste auto’s raakt, dan krijg je een loterij, geen race.”

“Dat is niet de juiste benadering. Wij als enig bandenleverancier moeten iedereen hetzelfde product leveren dat veilig is, past bij het circuit enzovoort.”

“Ik denk niet dat de kleine aanpassing van de dikte van het loopvlak de balans of de performance van verschillende auto’s heeft veranderd.”

Isola ontkende ook dat het dunnere loopvlak de band over het geheel bezien harder heeft gemaakt, zoas Sebastian Vettel claimt.

“De compound is exact dezelfde en de constructie is exact dezelfde. Het verschil zit alleen in de dikte.”

Isola ontkende dat Pirelli met de aanpassing een knieval heeft gemaakt voor de lobby van Mercedes.

“Zoiets zouden wij nooit doen”, stelt Isola, “wij werken met alle topfabrikanten, meer dan alleen die in de F1, dus waarom zouden wij een van hen bevoordelen?”

Pirelli heeft aangekondigd dat de smallere banden ook zullen worden ingezet op de hoge-snelheidscircuits van Silverstone en Le Castellet.

admin