Home » Actueel » Pirelli ziet nieuwe bandenoorlog in F1 niet zitten

Pirelli ziet nieuwe bandenoorlog in F1 niet zitten

Bandenfabrikant Pirelli ziet een nieuwe bandenoorlog in de Formule 1 niet zitten. Het Italiaanse merk spreekt zich uit tegen de komst van een tweede bandenfabrikant in de F1 omdat competitie tussen bandenleveranciers volgens het bedrijf niet in het belang van de sport zou zijn. Pirelli antwoordt daarmee op de wens die de fans uitspraken in een wereldwijd gehouden enquête om een tweede bandenleverancier tot de sport te laten toetreden.

Pirelli’s Racing Manager Mario Isola stelt dat een bandenoorlog allerlei consequenties met zich meebrengt die velen niet kunnen overzien. Zo zal een bandenleverancier in de praktijk niet meer aan alle teams dezelfde kwaliteit van de banden kunnen garanderen, omdat ze haar krachten zal scharen achter de teams waarmee ze de strijd met de concurrent kan winnen. Daarnaast zou een bandenoorlog een enorme toename van de kosten met zich meebrengen, omdat de banden ongeremd zouden worden doorontwikkeld.

“Het is een andere situatie”, begint Pirelli’s Racing Manager Mario Isola, “op dit moment leveren we hetzelfde product aan alle teams. We plaatsen alle teams dus, als het om de banden gaat, op hetzelfde niveau.”

“Als je de competitie openstelt, nemen de kosten toe, want je moet testen. Je zult topteams krijgen die een beter product krijgen dan het middenveld of de teams die lager op de grid staan, want je wilt dan niet de verplichting hebben om dezelfde banden aan iedereen te leveren.”

“Je creëert verschillen tussen de topteams en de anderen. Misschien kun je met twee of drie bandenfabrikanten een aantal teams aan kop laten strijden, maar de rest zal moeite hebben om performance te vinden.”

“Met de band kun je gemakkelijk een halve seconde of meer vinden, dus je creëert een groter verschil dan er nu is.”

Isola stelt dat een bandenoorlog niet nodig is om een spannend Wereldkampioenschap te hebben.

“Het laatste kampioenschap was niet slecht. Er waren twee teams – Mercedes en Ferrari – die met elkaar vochten. Aan het einde van het seizoen was Red Bull sterk”, zegt Isola, “dit jaar verwacht ik die drie teams plus een paar andere verrassingen. Ik weet zeker dat Renault competitiever zal zijn dan vorig jaar. Force India waarschijnlijk ook.”

“Hopelijk hebben we een interessant kampioenschap.”

F1-Planet.com