Home » Actueel » Porsche houdt de kaken nog stijf op elkaar over F1

Porsche houdt de kaken nog stijf op elkaar over F1

Autofabrikant Porsche houdt de kaken nog stijf op elkaar over haar eventuele F1-ambities. De Duitse sportwagenfabrikant was een van de aanwezigen bij de vergadering van de FIA over de toekomstige motorreglementen in de Formule 1. Bij de bevestiging van de bestuurswissel in de top van de Group Motorsport afdeling in de afgelopen week deed VW echter nog geen uitspraken over haar F1-ambities.

De VW Group, waarvan Porsche onderdeel is, liet eerder steeds weten de F1 niet uit te sluiten, maar de competitieve en financiële situatie zouden daarvoor wel gunstig moeten zijn. Toen Porsche vorig jaar besloot de stekker te trekken uit het LMP1-programma in het World Endurance Championship, namen geruchten over een voorbereiding op een toekomst in de F1 snel toe. In september was Vice-Bestuursvoorzitter Lutz Meschke in Monza en ontmoette daar F1’s Motorsport-baas Ross Brawn. Meschke was enthousiast en sloot een deelname in de toekomst niet uit.

De VW Group was in het verleden vaak sterk verdeeld in haar F1-ambities. Een sterke fractie van de top vond de kosten van deelname veel te hoog. Ook de wijze waarop de sport door Bernie Ecclestone werd aangestuurd werd niet door alle directieleden gewaardeerd. Een belangrijke factor die de doorslag zou kunnen geven voor een entree in de F1 is de wisseling van de macht in de autosportdirectie. Wolfgang Dürheimer heeft daar de voorzittershamer van de Group Motorsport afdeling overgedragen aan Fritz Enzinger. Enzinger heeft een duidelijk autosporthart en zou niet onwelwillend tegenover een F1-programma staan, daar waar Dürheimer bekend stond als kritisch.

Bij de bekendmaking van de bestuurswissel, stelt VW Group dat Enzinger onder meer “de huidige portfolio van fabrieks- en klantenprogramma’s in alle disciplines en hun lange-termijn oriëntatie zal evalueren. Voor dit doel zal hij nauw samenwerken met andere Autsportleiders van de verschillende merken. Hij zal daarbij ook de belangen van de Volkswagen Group en haar merken bundelen en deze vertegenwoordigen richting internationale sportautoriteiten.”

“Tot zijn verantwoordelijkheden behoort ook het organiseren van de hoog-efficiënte interne verbrandingsmotoren, hybride toepassingen en volledig elektrische powertrains in de autosport. Het doel zal zijn om de programma’s op zo’n manier te organiseren dat ze de individuele positionering van de merken van de Groep in staat stellen om elk hun individuele krachten te tonen.”

Met de aanstelling kiest VW dus voor een centraal gecoördineerde autosportstrategie voor haar merken.

“Onze activiteiten in het World Endurance Championship waren een goed voorbeeld van de manier waarop de merken van de Groep elkaar kunnen opjagen naar topprestaties en innovaties als ze uitkomen in dezelfde klasse”, stelt Enzinger bij zijn aantreden, “Ondanks deze bewuste competitieve situatie, moet er een centrale autoriteit zijn in de Groep die de commitments van alle merken kan overzien, synergieën kan identificeren en de knowhow kan waarborgen die binnen de Groep is ontwikkeld”.

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner, wiens team in het afgelopen jaar nadrukkelijk in verband werd gebracht met een samenwerking met Porsche, stelt al even niets gehoord te hebben van de sportwagenfabrikant.

“Ik heb nog niks gehoord, behalve dat Porsche bijeenkomsten over de nieuwe motorformule heeft bijgewoond”, stelt hij “Afgezien daarvan helemaal niets.”

admin