Home » Actueel » Racedirecteur Charlie Whiting overleden

Racedirecteur Charlie Whiting overleden

In de nacht van woensdag op donderdag is in de aanloop naar de eerste Grand Prix van het seizoen in Melbourne Formule 1 Racedirecteur Charlie Whiting overleden. Whiting overleed in zijn slaap aan een longembolie. Dat heeft de FIA op donderdag bevestigd.

FIA President Jean Todt heeft met grote verslagenheid gereageerd.

“Het is met immens verdriet dat ik kennis heb moeten nemen van het plotselinge overlijden van Charlie. Ik heb Charlie Whiting vele jaren gekend en hij is een geweldig Racedirecteur geweest, een centraal en onnavolgbaar figuur in de Formule 1 die de ethiek en spirit van deze fantastische sport heeft belichaamd. De Formule 1 heeft een trouwe vriend en een charismatisch ambassadeur verloren in Charlie. Al mijn gedachten, die van de FIA en van de gehele autosportgemeenschap gaan uit naar zijn familie, vrienden en alle liefhebbers van Formule 1.”

Charlie Whiting was sinds 1997 de vaste Racedirecteur en Veiligheidsgedelegeerde van de Formule 1. Daarvoor al was hij tien jaar werkzaam voor de FIA als Technisch Gedelegeerde.

Whiting begon zijn loopbaan in de autosport in 1976 als monteur van rallywagens. In 1977 voegde hij zich bij Hesketh Racing in de Formule 1 en nadat dat team een jaar later ter ziele ging, maakte hij de overstap naar Bernie Ecclestone’s Brabham, waar hij Hoofdmonteur werd en in die rol een belangrijk aandeel had in de twee wereldtitels die het team behaalde met Nelson Piquet in 1981 en 1983.

Nadat Ecclestone Brabham in 1987 verkocht, volgde Whiting hem in een leidende functie uit hoofde van de FIA in de organisatie van de Formule 1.

Whiting speelde in zijn rol als Racedirecteur een essentiële rol in de verbetering van de veiligheid van de sport. Onder zijn leiding als Veiligheidsgedelegeerde werden onder meer het HANS-systeem en de halo ingevoerd. Als Racedirecteur had hij een groot aandeel in het sportieve en technische reilen en zeilen van de sport met zijn grote kennis van de Sportieve en Technische reglementen. In beide was hij kader- en grensstellend en voerde hij de dialoog met de teams.

Charlie Whiting is 66 jaar oud geworden.

F1-Planet.com