Home » Actueel » Renault gediskwalificeerd voor GP van Japan om illegaal remsysteem

Renault gediskwalificeerd voor GP van Japan om illegaal remsysteem

Het Renault F1 Team is met haar beide auto’s gediskwalificeerd voor de uitslag van de Grand Prix van Japan. Dat heeft de FIA op woensdagavond bevestigd. Het team is door de automobielfederatie schuldig bevonden aan het gebruik van een illegaal remsysteem en verliest de zevende en negende plaatsen van Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg in de race.

Renault gebruikte tijdens de Grand Prix van Japan een remsysteem dat op basis van de afgelegde afstand automatisch de rembalans aanpaste. Een dergelijk slim systeem wordt binnen de reglementen aangemerkt als rijhulp en die zijn verboden. Een coureur wordt op basis van de Sportieve Reglementen geacht om de auto “zelfstandig en zonder hulpmiddelen” te besturen.

De FIA werd na afloop van de race in Suzuka opmerkzaam gemaakt van het systeem via een protest van Racing Point F1 Team. Het team uit Silverstone bleek de FIA in een document van 12 pagina’s vrij nauwkeurig te kunnen informeren over het remsysteem dat Renault in gebruik had. De FIA zou in haar verklaring bevestigen dat de bron van Racing Point een voormalig Renault-medewerker is

De FIA stelde een onderzoek in en legde nog op zondagavond beslag op de elektronische aansturingsunits en de stuurtjes van de beide Renaults.

Na uitvoerig onderzoek riep de FIA beide teams op voor een teleconferentie op woensdag.

De FIA bevond Renault tijdens het verhoor schuldig aan het gebruik van niet toegestane rijhulpmiddelen. Dat, ondanks dat het remsysteem technisch wel voldeed aan de letter van de Technische Reglementen.

In hun verklaring stelden de stewards:

“De stewards hebben de door de technische afdeling van de FIA ​​ingediende documenten onderzocht. [..] De FIA-experts onderzochten de softwareversies van Renault die werden gebruikt tijdens de Japanse Grand Prix, laadden dataversies rechtstreeks van de auto en controleerden de achterremcontroller van de auto, knoppen op het stuur en het dashboarddisplay. Alle conclusies van de experts zijn goed gestructureerd en uitgelegd zonder enige zwakte in hun logica aan te tonen. Daarom zijn de stewards na een kritische beoordeling het eens met de resultaten van de experts en stellen zij dat:

  1. De software van de achterremcontroller die door Renault wordt gebruikt, integraal deel uitmaakt van het controlesysteem waarnaar wordt verwezen in artikel 11.9 FIA Formule 1 technische voorschriften. Als zodanig wordt het gebruikt in overeenstemming met artikel 11.1.3 en 11.1.4 van de FIA ​​Formula One technische voorschriften.
  2. Dit beschreven besturingssysteem niet vooraf is ingesteld en afhankelijk is van de ronde-afstand.
  3. Renault-coureurs knoppen gebruiken op het stuur om de rembalans te regelen in overeenstemming met artikel 8.6.3 FIA Formule 1 technische voorschriften. Deze zijn verbonden met de FIA ​​Standard ECU.
  4. Gezien het bovenstaande concluderen de stewards dat hoewel Renault innovatieve oplossingen gebruikte om bepaalde dubbelzinnigheden in de Technische Reglementen en andere ondersteunende documenten te benutten, hun systeem geen inbreuk maakt op de huidige technische voorschriften.

    Hoewel legaal volgens de FIA ​​Formule 1 Technische Voorschriften, zoals hierboven opgemerkt, vinden de Stewards dat het Renault-systeem een ​​hulpmiddel voor de coureur vormt en daarom niet in overeenstemming is met artikel 27.1 van de FIA Formule 1 Sportieve Reglementen, op grond waarvan de coureur de auto alleen en zonder hulp dient te besturen. Het betreffende rembalansafstellingssysteem fungeert als een hulpmiddel voor de coureur, door de coureur te behoeden voor een aantal aanpassingen tijdens een ronde. De stewards merken op dat er een duidelijk onderscheid is tussen dit systeem en het systeem dat daadwerkelijke feedbackcontrole biedt, wat een vervanging zou kunnen zijn voor rijvaardigheid of reflexen. Desondanks is het nog steeds een hulpmiddel en is het daarom in strijd met artikel 27.1 FIA Formula One Sporting Regulations.

    De stewards erkennen dat de in dit geval beoordeelde straf zwaarder is dan andere recente gevallen waarin sprake is van een inbreuk op artikel 27.1 FIA Formula One Sporting Regulations. De relatieve voordelen die zijn behaald onder de inbreuken op artikel 27.1 in die eerdere gevallen en de twee die uit deze race voortvloeiden, werden specifiek beoordeeld en de straf hier resulteerde uit die beoordeling.
    De definitieve klassering van de Japanse Grand Prix moet worden gewijzigd in overeenstemming met artikel 12.18 van de ISC.”

Renault heeft tot donderdagochtend 10.00 uur lokale tijd in Mexico om in beroep te gaan tegen het besluit van de FIA. Vanwege het tijdsverschil met Mexico werd de formele termijn voor het aantekenen van een protest met enkele uren verleng.

De FIA benaderde de kwestie vanuit het protest dat werd aangetekend tegen Renault in de uitslag van de Grand Prix van Japan en betrok in de kwestie niet hoe lang Renault het systeem al op de auto heeft gehad. Er rest teams geen mogelijkheid meer om tegen eerdere uitslagen bezwaar te maken. Alleen wanneer de FIA zou hebben besloten om de zaak voor het Internationale Tribunaal te brengen, zou Renault meer dan alleen diskwalificatie te duchten hebben gehad. Aangezien ze in de kwestie nu uitspraak heeft gedaan, is de kans dat dit alsnog gebeurt zeer klein.

Door de diskwalificatie van de beide Renaults zal Charles Leclerc weer als zesde worden geklasseerd, Pierre Gasly en Sergio Pérez worden nu als zevende en achtste opgenomen in de uitslag. Lance Stroll en Daniil Kvyat schuiven door naar de posities die recht geven op punten.

De herziene uitslag van de Grand Prix van Japan is na de diskwalificatie van Renault als volgt:

PosCoureurTeamTijd
1Valtteri BottasMercedes1:21:46.755
2Sebastian VettelFerrari+13.343
3Lewis HamiltonMercedes+13.858
4Alexander AlbonRed Bull Honda+59.537
5Carlos SainzMcLaren Renault+1:39.101
6Charles LeclercFerrari+1 ronde
7Pierre GaslyToro Rosso Honda+1 ronde
8Sergio PerezRacing Point Mercedes+1 ronde
9Lance StrollRacing Point Mercedes+1 ronde
10Daniil KvyatToro Rosso Honda+1 ronde
11Lando NorrisMcLaren Renault+1 ronde
12Kimi RäikkönenAlfa Romeo Ferrari+1 ronde
13Romain GrosjeanHaas Ferrari+1 ronde
14Antonio GiovinazziAlfa Romeo Ferrari+1 ronde
15Kevin MagnussenHaas Ferrari+1 ronde
16George RussellWilliams Mercedesronde 51
17Robert KubicaWilliams Mercedes+ 2 ronden
RMax VerstappenRed Bull Hondaronde 15
F1-Planet.com