Home » Actueel » Ricciardo: “24 uur geleden dacht ik nog dat ik misschien achteraan moest starten”

Ricciardo: “24 uur geleden dacht ik nog dat ik misschien achteraan moest starten”

Red Bull Racing-coureur Daniel Ricciardo kon zijn geluk niet op na het behalen van de overwinning in de Grand Prix van China. De Australiër stootte verrassend door naar de leiding nadat Red Bull Racing de safety car-fase in de race besluitvaardig benutte voor een extra bandenwissel naar de zachte band. Dankzij het gripverschil kon hij daarna snel terrein winnen. Na het terugvallen van zijn teamgenoot Max Verstappen na een mislukte aanvalspoging bij Lewis Hamilton, rekende hij achtereenvolgens af met de Mercedes-coureur, Sebastian Vettel en leider Valtteri Bottas.

Na afloop was hij er zelf nog beduusd van dat hij vanuit schier geslagen zesde positie zo naar voren had kunnen komen. Na het motordrama eerder in het weekend was het een enorme opsteker voor de coureur en zijn team. Red Bull Racing moest twee uur lang voluit gaan om ervoor te zorgen dat hij na het motorprobleem in FP3 nog deel kon nemen aan de kwalificatie.

“Ik weet niet wat het is, maar het lijkt erop dat ik nooit saaie races win. Ze zijn allemaal behoorlijk leuk”, zei hij na afloop op het podium, “dat was onverwacht! 24 Uur geleden dacht ik nog dat ik misschien achteraan moest starten. Aller eerst dank aan de jongens gisteren. Ik heb ze na de kwalificatie vandaag al bedankt, maar vandaag is echt een beloning voor dat werk. Dus dank aan iedereen bij Aston Martin Red Bull Racing. De monteurs hebben keihard gewerkt, dus…”

Het cruciale moment in de race kwam op het moment dat hij vlakbij de pitingang was.

“Het was hectisch”, blikt hij terug, “ik hoorde ‘safety car’ in Turn 14 en toen zeiden ze ‘we gaan dubbel stoppen, kom, kom naar de pits’. Het gebeurde heel snel, maar het waren heel besluitvaardige acties, dus heel veel dank.”

De inhaalmanoeuvre die hij deed bij Valtteri Bottas voor Turn 6 voor de leiding was riskant, maar perfect uitgevoerd.

“Het was close”, geeft hij toe, “het was denk ik hard maar fair. Ik zag hem verdedigen, dus ik wilde hem dieper inzetten, maar toen kwam hij nog een beetje meer naar binnen. Ik dacht nog aan terugtrekken, Nee grapje! Ik wist dat er altijd genoeg ruimte zou zijn en de banden hadden behoorlijk goede grip, dus in het slechtste geval ging ik wijd en zou elders een nieuwe kans hebben.”

Ricciardo kan terugkijken op een rollercoaster van een week met de teleurstelling van het uitvallen in Bahrein, de motorproblemen in FP3 en nu plotseling die overwinning.

“Yeah het is een enorm hectische week geweest. Man, man. Zelfs na gisteren was ik nog niet overtuigd. We werden slechts zesde, dat is niet heel goed, maar de overwinningen lijken steeds te komen onder bepaalde omstandigheden. Eerst in Baku [2017] en nu hier, waar we dachten dat we de race achteraan zouden starten. We dachten dat we de kwalificatie niet door zouden komen en om amper 24 uur later hier te staan is… Deze sport is echt gek. Een week geleden had ik het hoofd gebogen na twee ronden op zondag. Yeah, ik was gefrustreerd over de sport, gefrustreerd over alle variabelen in de sport. Soms vraag ik me af waarom ik deze sport heb gekozen, want er zijn zoveel dingen buiten je invloed en het haalt je gemoed behoorlijk naar beneden, maar als je een dag als deze hebt, is die zoveel waard als vijftig van die slechte.”

F1-Planet.com