Home » Actueel » Ricciardo verliest puntfinish door dubbele penalty

Ricciardo verliest puntfinish door dubbele penalty

Renault-coureur Daniel Ricciardo heeft zijn zevende plaats aan de finish in de Grand Prix van Frankrijk verloren. De Australiër kreeg door de stewards na afloop van de race twee tijdstraffen opgeteld bij zijn racetijd naar aanleiding van incidenten in de laatste ronde van de race. Hij ging eerst buiten de baan in het duel met Lando Norris en keerde vervolgens op een onveilige manier terug, die Norris bovendien buiten de baan drong. Even later ging Ricciardo opnieuw buiten de baan bij een inhaalmanoeuvre op Kimi Räikkönen. Beide incidenten werden afzonderlijk beoordeeld en bestraft, waardoor hij twee keer vijf seconden kreeg opgeteld bij zijn racetijd en in totaal drie penaltypunten kreeg bijgeschreven op zijn superlicentie. Door de tijdstraffen zakt hij terug tot de elfde positie en buiten de punten.

Ricciardo plaatste in de laatste ronde buitenom een aanval bij McLaren-coureur Lando Norris voor de chicane van Turn 8/9. De Australiër kwam bij die actie echter met vier wielen buiten de baan. Hij keerde daarop terug op de baan, maar dwong Norris daarbij ontwijkende maatregelen te nemen. De Engelsman verloor daardoor niet alleen een positie aan Ricciardo, maar ook aan Kimi Räikkönen en Nico Hülkenberg. Ricciardo zette vervolgens de aanval in op de zevende plek van Räikkönen. Hij ging buiten de baan om de manoeuvre op het rechte stuk te voltooien.

De stewards riepen na afloop zowel Ricciardo als Norris en Räikkönen bij zich en hoorden elk van de coureurs individueel.

Over de eerste actie met Norris schreven de stewards in hun verklaring:

“Ricciardo begon Norris aan de buitenkant van Turn 8 in te halen. Bij de uitgang van de bocht ging hij duidelijk naast de baan en de stewards hebben vastgesteld dat hij terugkeerde in een hoek die Norris naast de baan dwong om een crash te voorkomen. De steward hebben Ricciardo’s uitleg geaccepteerd dat toen hij terugkeerde op de baan, hij aanzienlijk had vertraagd, extra versnellingen had teruggeschakeld en een linker voorwiel blokkeerde. Hij stelde ook dat de strips in de bocht het moeilijk maakten om de auto te controleren. Maar de stewards hebben overwogen dat de volgorde van gebeurtenissen ervoor hebben gezorgd dat hij onveilig terugkeerde op de baan en vervolgens de positie van Norris overnam.”

Voor het incident kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden en twee penaltypunten.

Ten aanzien van het incident met Räikkönen daarna stelden de stewards:

“De stewards hebben videobewijs en onboard videos van meerdere auto’s bekeken, de coureur van auto 3 (Daniel Ricciardo), de coureur van auto 4 (Lando Norrris), de coureur van auto 7 (Kimi Räikkönen) en teamvertegenwoordigers gehoord.”

“Na het incident in Turn 8 met Norris, lukte het Räikkönen om zowel Norris als Ricciardo te passeren. Ricciardo, die toen de controle over zijn auto terug had, joeg toen vanaf Turn 9 op Räikkönen en passeerde Räikkönen daarna. Räikkönen verdedigde zijn positie op het rechte stuk en bewoog iets naar rechts. Räikkönen heeft echter nooit een deel van zijn auto buiten de baan geplaatst en hij heeft geen beweging naar rechts gemaakt terwijl Ricciardo’s auto naast hem zat. Hij heeft Ricciardo niet buiten de baan gedrongen. Om de manoeuvre te maken, ging Ricciardo naast de baan en voltooide vervolgens de inhaalmanoeuvre en behaalde daarmee een blijvend voordeel.”

“De stewards hebben de zaak beoordeeld om te zien of het een voortzetting was van het vorige incident. Ricciardo had duidelijk de controle over zijn auto herwonnen na zijn incident met Norris ende manoeuvre naast de baan was een afzonderlijk incident.”

Voor het incident kreeg Ricciardo nog eens vijf seconden tijdstraf en een penaltypunt.

De Australiër was na afloop gelaten onder de situatie, wetende dat hem een straf boven het hoofd hing.

“Het kan me wat schelen, maar het kan me niets schelen”, zei Ricciardo na afloop, “ik probeerde zeker om het voor elkaar te krijgen en hem op de baan te houden. Het was krap. Ik raak meer op m’n gemak in de auto in racesituaties, maar nog steeds niet zoals ik was in de Red Bull. Dus als ik op de limiet rem, voel ik me altijd op de grens van de auto van de baan rijden. Maar het was leuk en het was behoorlijk spannend.”

Toen hij hoorde van de dubbele straf was hij overigens minder gelaten. Op zijn social media schreef hij:

“Ik sta op het punt van een tirade op Twitter, maar ik zal me inhouden. Ik hoop dat iedereen ervan heeft genoten.”

Door de straf van Ricciardo schuiven Kimi Räikkönen, Nico Hülkenberg, Lando Norris en Pierre Gasly een plekje op. Gasly, die als elfde aan de finish kwam, eindigt daardoor alsnog in de punten.

 

De gewijzigde uitslag van de Grand Prix van Frankrijk na de straf van Ricciardo is als volgt:

PosCoureurTeamTijd
1Lewis HamiltonMercedes1:24:31.198
2Valtteri BottasMercedes+18.056
3Charles LeclercFerrari+18.985
4Max VerstappenRed Bull Honda+34.905
5Sebastian VettelFerrari+1:02.796
6Carlos SainzMcLaren Renault+1:35.462
7Kimi RäikkönenAlfa Romeo Ferrari+1 ronde
8Nico HulkenbergRenault+1 ronde
9Lando NorrisMcLaren Renault+1 ronde
10Pierre GaslyRed Bull Honda+1 ronde
11Daniel Ricciardo*Renault+1 ronde
12Sergio PerezRacing Point Mercedes+1 ronde
13Lance StrollRacing Point Mercedes+1 ronde
14Daniil KvyatToro Rosso Honda+1 ronde
15Alexander AlbonToro Rosso Honda+1 ronde
16Antonio GiovinazziAlfa Romeo Ferrari+1 ronde
17Kevin MagnussenHaas Ferrari+1 ronde
18Robert KubicaWilliams Mercedes+2 ronden
19George RussellWilliams Mercedes+2 ronden
RRomain GrosjeanHaas Ferrarironde 45
F1-Planet.com