Home » Season 2018 » Season 2018: Renault

Season 2018: Renault

27 Nico Hülkenberg55 Carlos Sainz
Nationaliteit: DuitseNationaliteit: Spaanse
Geboortedatum: 19 augustus 1987Geboortedatum: 1 september 1993
Geboorteplaats: Emmerich, DuitslandGeboorteplaats: Madrid, Spanje
Debuut: Grand Prix van Australië 2010Debuut: Grand Prix van Australië 2015
Aantal races: 137Aantal races: 60
Beste resultaat: 4eBeste resultaat: 4e
Aantal pole-positions: 1Beste startpositie: 5e
Aantal WK-punten: 405Aantal WK-punten: 118
Teams:Teams:
Williams (2010)Toro Rosso (2015-2017)
Force India (2012; 2014-2016)Renault (2017-2018)
Renault (2017-2018)

Renault R.S.18

Technische SpecificatiesTeam Bio
Motor: Renault R.E.18Vestigingsplaats: Enstone, Groot-Brittannië
Banden: Pirelli PZeroOprichtingsjaar: 2001
Transmissie: McLaren, 8 SpeedDebuut: Grand Prix van Australië 2001
Elektronica: FIA Standard ECUAantal races: 184
Remmen: AP RacingAantal overwinningen: 20
Benzine: BPAantal punten: 998
Wielen: OZ RacingAantal WCC-titels: 2 (2005, 2006)
Manager: Cyril Abiteboul
Technisch Directeur: Bob Bell
Ontwerper: Nick Chester, Martin Tolliday
Chief Race Engineer: Ciaron Pilbeam
Motor management: Rémi Taffin

Het Team

Het Renault Sport F1 Team begint in 2018 aan haar derde seizoen sinds haar terugkeer als constructeur. Sinds ze in 2016 het team terugkocht, heeft de Franse fabrikant alles in het werk gesteld om van het team uit Enstone weer een volwaardig fabrieksteam te maken. Er werd diep geïnvesteerd in modernisering van de faciliteiten en het team werd drastisch uitgebreid. Onder die groei namen de kwaliteiten en slagkracht van het team zienderogen toe. Na het ontwikkelingsjaar 2016, was 2017 een aanzienlijk respectabeler seizoen en liet ze vooral in de slotfase van het seizoen zien dat het haar menens was. Met een eindsprint naar de finish van het seizoen, klom ze in de laatste races van het seizoen op van de achtste tot de zesde plaats. In 2018 moet de groei worden versneld en breekt een cruciale fase aan als het team op basis van haar zelfverklaarde vijfjarenplan vanaf 2019 wil meestrijden om overwinningen.

De Coureurs

Renault’s rijdersduo bewees in 2017 al dat ze beide in staat zijn om resultaten te behalen voor het team. Nico Hülkenberg kreeg voor de laatste Grands Prix van 2017 Carlos Sainz naast zich, wiens komst op huurbasis van Red Bull door Renault werd bedongen in de motorenshuffle die plaatsvond bij Toro Rosso en McLaren. Beide bleken al direct aan elkaar gewaagd en elk van hen had een aandeel in de klim van het team naar de zesde plaats.

Hülkenberg begint aan zijn tweede seizoen bij het team. De Duitser profileerde zich sterk bij zijn komst naar Renault en nam echt de rol van kopman op zich. Het vertrouwen tussen de coureur en het team groeide snel, maar Hülkenberg moet in 2018 wel opnieuw de jacht inzetten op de eerste podiumfinish uit zijn carrière. Daarvan was het in al die jaren steeds niet gekomen.

Voor Carlos Sainz viel er een last van zijn schouders toen hij na drie seizoenen zijn weg naar een topteam vond. De Spanjaard loopt over van ambitie en is erop gebrand om te slagen bij het team, al is zijn contract op huurbasis voorlopig alleen voor het seizoen 2018. Sainz wil zich als aspirant topcoureur bewijzen en daarvoor zal het belangrijk zijn hoe hij zal presteren ten opzichte van een ervaren teamgenoot als Hülkenberg.

De Auto

Renault heeft met de R.S.18 een volledig nieuw chassis neergezet, dat slechts in de basislijnen doet terugdenken aan zijn voorganger. De Renault heeft zijn hoge ‘rake’ behouden, maar het team heeft de voorkant opnieuw ontworpen om een groter downforce potentieel te vinden en meer stabiliteit bij het insturen. De R.S.18 was zelfs tijdens de wintertests nog work in progress, want nog tijdens de tweede testweek introduceerde het team een nieuwe, agressievere voorvleugel en geometrie. De neussectie is platter en breder dan zijn voorganger.  Rond de sidepods heeft het team gekozen voor een agressieve benadering met een razorblade-stijl barge board en een podwing die nog meer diepte kent dan de aerocat zoals het team de opstand vorig jaar doopte.

De Renault heeft in tegenstelling tot een aantal andere teams nog relatief veel koeling benodigd en daarom zijn de sidepods relatief groot uitgevoerd. De pods zijn rond vormgegeven om desondanks zo min mogelijk drag te genereren. Belangrijk daarbij is dat het team een flinke undercut heeft weten te realiseren. Achter de luchthappers trekt het bodywork sterk naar binnen.

Aan de achterkant is de naar de achtervleugel gerichte uitlaat opvallend. Het team windt er geen doekjes om dat ze daarmee het aloude ‘uitlaat blazen’ van de aërodynamicadelen weer probeert te realiseren. Dat laatste werd door de FIA in de reglementen aan banden gelegd, maar het team denkt er fracties mee te kunnen te winnen.

Het team zou een nieuwe oplossing hebben gevonden voor de behuizing van de versnellingsbak, waardoor het chassis in de loop van het jaar efficiënter kan worden ingericht en er wellicht zelfs ruimte ontstaat voor aanpassingen aan de geometrie van de achterwielophanging. De Renault is dan ook bij uitstek een auto die gedurende het seizoen nog veel zal veranderen. Een benadering die past bij de ambitieuze doelen die het team zich heeft gesteld.

 

Alle statistieken voorafgaand aan het Wereldkampioenschap 2018

F1-Planet.com